1 milion - milen. 11 i.Hr

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Paleoliticul mijlociu (musterianul) este bogat reprezentat in pesterile Carpatilor Meridionali si in NE Moldovei (asezarile in aer liber de la Mitoc si Ripiceni-Izvor), remarcandu-se prin utilizarea cu predilectie a uneltelor si armelor (razuitoare si varfuri) confectionate din silex cules din albia raurilor. Din aceasta perioada dateaza primele resturi osteologice ale omului fosil pe teritoriul r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 1 milion - milen. 11 i.Hr

Paleoliticul mijlociu (musterianul) este bogat reprezentat in pesterile Carpatilor Meridionali si in NE Moldovei (asezarile in aer liber de la Mitoc si Ripiceni-Izvor), remarcandu-se prin utilizarea cu predilectie a uneltelor si armelor (razuitoare si varfuri) confectionate din silex cules din albia raurilor. Din aceasta perioada dateaza primele resturi osteologice ale omului fosil pe teritoriul romanesc, in paleoliticul superior patrund succesiv din exterior doua mari culturi -- aurignacianul si grave-tianul; elemente musteriene supravietuiesc indeosebi in SV (Oltenia) si SE (Dobrogea) tarii.

milen. 11 - milen. 7 i.Hr.MEZOLITICUL SAU EPIPALEOLITICUL. Ca urmare a schimbarilor climatice, de fauna si flora de la inceputul holocenului, are loc trecerea comunitatilor umane de la economia de culegatori, vanatori, pescari, proprie paleoliticului, la cea de producatori de hrana (cultivatori de plante si crescatori ai primelor animale domestice), caracteristica neoliticului. Paralel cu persistenta unor grupuri locale din paleoliticul superior, se intalnesc acum elemente proprii unor culturi patrunse din diferite directii (azilian, swiderian si tardenoisian). Sunt inregistrate in aceasta epoca primele manifestari de arta -- motive geometrice gravate pe unelte de os si corn. in grota de la Cuciukt, din NV tarii (jud. Salaj), au fost descoperite, in 1979, primele picturi rupestre din aceasta zona geografica.milen.7 -milen.3(inceputul) i.Hr.

NEOLITICUL. Culturile neolitice din spatiul carpato-danubiano-pontic (Starcevo-Cris, Vinca-Turdas, Hamangia, Vadastra, Boian, Gumelnita s.a.), puternic legate de zona anatoliano-balca-nica, atesta o populatie numeroasa, locuind in asezari mari, avand ca principala indeletnicire agri-cultura primitiva si cresterea animalelor, folosind unelte de piatra slefuita si o ceramica variata ca forma si bogat decorata. Eneoliticul se impune printr-o ceramica artistic pictata (bi- si tricrom), prin plastica antropomorfa si zoomorfa de lut (mai rar de os si piatra), prin folosirea cuprului si aurului. Ceramica pictata cu decoruri de esenta geometrica a culturii Cucuteni se numara printre cele mai stralucite creatii ale Europei preistorice. Ritul de inmormantare ramane in tot acest rastimp inhumarea. Culturile neolitice transmit epocilor urmatoare un important fond etnic (preindo-european), de civilizatie materiala si spirituala.

Milen. 3 i.Hr.
PERIOADA DE TRANZITIE LA EPOCA BRONZULUI. Sfarsitul perioadei eneolitice se datoreaza patrunderii dinspre rasarit, din stepele nord-pontice, in valuri succesive, a unor triburi de pastori nomazi care imping unele dintre populatiile autohtone spre SV, pe cele mai multe asimilandu-le si impunand pretutindeni idiomul indo-european. Cresterea animalelor (intre care se afla acum in mod curent si calul) se practica alaturi de agricultura primitiva. Tot mai multe asezari sunt construite acum pe locuri mai ridicate, intarite apoi cu santuri de aparare.

Cu exceptia culturilor Cotofeni si Baden, in care domina incineratia, restul comunitatilor practica inhumatia. CulturiAZle proprii epocii folosesc decorul incizat de esenta geometrica; se remarca absenta aproape totala a spiralei (motiv preponderent in eneolitic). Acum se incheie in SE european procesul de deliAZmitare a ariilor etno-lingvistice si culturale intre traci, iliri si greci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.