1 Decembrie 1918 - istorie si simbol

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Independenta si unitatea au fost pentru poporul roman nazuinte aparute in adancurile istoriei. Evolutia sa dramatica, ca popor sedentar, a consemnat ridicari si caderi, precum au fost timpurile, dar nicicand resemnare si capitulare. Lupta pentru independenta nationala si cea pentru unitate nationala s-au impletit firesc.Astfel ne imaginam posibila unire, cea de la 1600 infaptuita de Mihai Viteazul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 1 Decembrie 1918 - istorie si simbol

Independenta si unitatea au fost pentru poporul roman nazuinte aparute in adancurile istoriei. Evolutia sa dramatica, ca popor sedentar, a consemnat ridicari si caderi, precum au fost timpurile, dar nicicand resemnare si capitulare. Lupta pentru independenta nationala si cea pentru unitate nationala s-au impletit firesc.Astfel ne imaginam posibila unire, cea de la 1600 infaptuita de Mihai Viteazul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor romanilor. Aceasta, pe fondul constiintei de limba si credinta care au constituit liantul unitatii noastre din totdeauna, unitatea de spirit despartit pana la memorabilul act al Marii Uniri de la 1918.

Constiinta de neam si credinta au constituit specificul culturii noastre spiritele din totdeauna, unitatea de spirit devansand-o pe cea politica, conditionand-o totodata.Si aceasta s-a infaptuit. A fost obiectivul revolutiei romane de la 1848/1849, cand la Blaj se scanda: "Noi vrem sa ne unim cu Tara", M. Kogalniceanu facea atunci remarca: "Unirea este cheia boltei fara de care s-ar prabusi intreg edificiul national", referindu-se la ceea ce urma sa se infaptuiasca in 1859 prin unirea Moldovei cu Muntenia sub sceptrul lui Cuza Voda.
Revenirea Dobrogei la Tara, in 1878, este un alt urias pas spre unitatea deplina.

1918 se inscrie insa in cronica romaneasca ca un moment ce inmanuncheaza o istorie multimilenara. La o alta scara fata de razboiul de independenta a Romaniei din 1877 - 1878, ridicarea la lupta pentru desavarsirea unitatii nationale, cu cele peste 800.000 de jertfe in razboiul de eliberare si intregire a neamului din 1916-1919, a dus la dezrobirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei.

Unirea acestor provincii cu Romania s-a realizat prin vointa romanilor, manifestata prin acte plebiscitare, la Chisinau - 27 martie, Cernauti - 28 noiembrie si Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Unirea cea mare, recunoscuta de intreaga lume prin tratate a fost consfintita si de Constitutia din 1923 ce proclama Romania stat national, unitar si indivizibil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.