150 de ani care au schimbat lumea intre 1750-1900

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Schimbarea a aparut mai intai in industria bumbacului. Tesaturile de bumbac s-au raspandit foarte mult. Negustorii puteau obtine mari profituri din vanzarea tesaturilor de bumbac si doreau sa se produca cat mai multe. Asa ca oamenii au cautat modalitati de a face mai rapid procesul de productie. La aceasta au contribuit cei doi inventatori de mai sus: suveica zburatoare a lui Kay a marit viteza cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 150 de ani care au schimbat lumea intre 1750-1900

Schimbarea a aparut mai intai in industria bumbacului. Tesaturile de bumbac s-au raspandit foarte mult. Negustorii puteau obtine mari profituri din vanzarea tesaturilor de bumbac si doreau sa se produca cat mai multe. Asa ca oamenii au cautat modalitati de a face mai rapid procesul de productie. La aceasta au contribuit cei doi inventatori de mai sus: suveica zburatoare a lui Kay a marit viteza cu care se tesea, iar masina de tors (spinning jenny) a lui Hargreaves a marit ritmul in care se torcea. Fiecare dintre acestea putea fi folosita de oamenii care lucrau la domiciliu. Chiar si noua masina de tors era simpla, mica si usor de realizat. Puteai cumpara una cu aproximativ 2,50 lire sterline.

In timp ce sistemul casnic era inca folosit in manufacturarea bumbacului, matasea era deja tesuta in fabrici. In jurul anului 1750, existau cateva "mori" de matase in Anglia - dar nu erau "mori" de bumbac. De ce, atunci, in anii 1760, manufacturile de bumbac au inceput sa fie transformate in fabrici? Aceasta intrebare nu are un singur raspuns. Cu toate acestea, stim sigur cine poate fi considerat responsabil. Se numea Richard Arkwright. S-ar putea sa va amintiti de el ca de omul care a pornit in viata ca ucenic al unui barbier.
In 1769, Arkwright a obtinut un brevet de inventie pentru o masina de tors. El pretindea ca masina lui poate toarce fire mai rezistente decat o masina de tors jenny - si mult mai ieftine.

Pentru prima data, masina sa a fost utilizata intr-o "moara" din Nottingham, unde era pusa in miscare de un cal. Doi ani mai tarziu, el a construit o "moara" la Cromford, pe raul Derwent. Aceasta functiona folosind forta apei. In jurul anului 1788, existau 143 de "mori" ca aceasta, inclusiv 19 in Scotia. In loc sa lucreze la domiciliu, mii de oameni munceau in fabrici mari. Insa aceasta tot nu raspunde la intrebarea noastra: de ce s-a dezvoltat sistemul fabricilor? Istoricii au dat raspunsuri diferite la aceasta intrebare.

In primele fabrici a fost folosita forta apei. Acestea erau adesea construite in vai izolate, departe de orase si targuri. Din aceasta cauza proprietarii fabricilor se confruntau cu o problema. Trebuiau sa gaseasca lucratori. Totusi, masinile erau foarte simplu de manuit. Cea mai mare parte a muncii putea fi facuta cu usurinta de femei sau copii - si de obicei asa si era. Ei se ocupau in principal de repararea fibrelor de bumbac rupte (punerea lor cap la cap) si de curatarea podelei sub masini (maturarea gunoaielor). Degetele suple ale copiilor si trupurile lor mici erau ideale pentru aceste sarcini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.