14 decembrie 89 - Revolutia esuata de la Iasi

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Ceea ce s-a petrecut la Iasi in luna premergatoare declasarii Revolutiei distruge mitul "revoltei spontane" cultivat vreme de 15 ani. Pentru ca acolo a avut loc o veritabila conspiratie, organizata dupa reguli profesioniste, de un grup de intelectuali. Conspiratia avea ca prim obiectiv organizarea unor manifestatii de amploare, prima dintre ele in data de 14 decembrie 1989. Modul de actiune si org[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 14 decembrie 89 - Revolutia esuata de la Iasi

Ceea ce s-a petrecut la Iasi in luna premergatoare declasarii Revolutiei distruge mitul "revoltei spontane" cultivat vreme de 15 ani. Pentru ca acolo a avut loc o veritabila conspiratie, organizata dupa reguli profesioniste, de un grup de intelectuali. Conspiratia avea ca prim obiectiv organizarea unor manifestatii de amploare, prima dintre ele in data de 14 decembrie 1989. Modul de actiune si organizare a mitingului scoate in evidenta unele coincidente cu ceea ce a urmat in saptamana 17-24 decembrie la Timisoara si la Bucuresti.

CRISTIAN GROSU
Toate teoriile privind revolutia din decembrie 1989 exclud Iasi-ul de pe lista oraselor revolutionare. Cu toate acestea, la ora cand izbucnea la Timisoara mitingul de solidaritate cu pastorul Laszlo Tokes, in Iasi erau deja arestati patru oameni, pentru delictul de "actiuni anarhoprotestatare de propaganda impotriva oranduirii socialiste". Actiunea in sine a iesenilor esuase in 14 decembrie. Insa ea avea in spate luni intregi de munca "conspirativa" - un adevarat complot pus la cale de o mana de intelectuali.

Conspiratia
Complotul a fost organizat de-a lungul toamnei anului 1989, de un grup de ingineri de pe marile "platforme industriale" ale Iasiului: centrul de cercetare stiintifica si inginerie tehnologica (CCSITUMP), combinetul CUG, Nicolina si Metalurgica. La inceput au fost circa 7-8 oameni, avandu-l in frunte pe Stefan Prutianu, economist la Centrul de cercetare.

Prutianu a pus la punct schema intregii conspiratii si a trecut la treaba. Regulile complotului configurau crearea unei structuri organizate dupa legile unei conspirativitati "profesioniste": fiecare din ei contactati de Prutianu trebuia sa contacteze, la randul sau, alti trei oameni de maxima incredere, care la randul lor sa contacteze alti trei. Regula avea un dublu avantaj: cooptarea unui numar foarte mare de oameni intr-un timp relativ scurt si crearea in acest fel a unor retele in care componentii nu stiau prea mult unii de ceilalti.

E ajunsese la un moment dat ca membrii nou-cooptati sa-i contacteze pe membri mai vechi ai filierei, fara a sti ca de fapt conspiratia a fost declansata de acestia. Nici unul din cei ce formau baza acestei piramide nu cunostea decat pe cel care l-a cooptat, alaturi de cei pe care-i cooptase la randul sau. Aceasta schema mai avea o insusire: toata lumea primea ordine de actiune si sugestii de la Stefan Prutianu, de-a lungul retelei, fara sa-l cunoasca in mod personal.

La jumatatea lui noiembrie 1989, conspiratia avea deja un nucleu de conducere, format din Stefan Prutianu, Casian Spiridon - proiectant la acelasi Centru de cercetare si membru al Uniunii Scriitorilor, inginerul Georgel Moraru, muncitorul Titi Iacob (cunoscut de ceilalti inca din 1987, de la actiunea grevista de la fabrica Nicolina), inginerii Petrica Dusa si Ionel Sacaleanu.

La jumatatea lunii noiembrie 1989, la sugestia lui Prutianu, conducerea grupului decide ca miscarea sa poarte numele de Frontul Popular Roman, dupa numele organizatiei de opozitie ce se infiintase la Chisinau dupa dezghetul Perestroikai si al politicii de glasnost a lui Gorbaciov.
E greu de apreciat cat de mare era conspiratia la acea data: Stefan Prutianu spune astazi ca numara circa 3.000 de membri. Pesimistii sustin insa ca nu depasea 500, e drept, organizati foarte bine si decisi sa treaca la actiune.

Grupul fratilor Stoica
Iasi, noaptea de 13-14 decembrie 1989, ora 3:00. Patru barbati bat strazile, avand asupra lor plicuri cu maifeste: "Participati la demonstratia din Piata Unirii, la 14 XII, ora 16". Le imprastie in punctele din oras, care, peste cateva ceasuri, aveau sa se aglomereze de oamenii care se indreapta spre serviciu. In fruntea lor, Emilian Stoica, inginer constructor, alaturi de maistrul Fodor Petru, economistul Vasile Ilascu si inginerul Mihai Sfidineac. Lor li s-a alaturat, la un moment dat, si Vasile Stoica, fratele lui Emilian Stoica.

Imprastierea manifestelor in noaptea de 13-14 decembrie era capatul unui plan pus la punct in ultimele saptamani. Initial, grupul Soica actionase pe cont propriu, incepand in septembrie 1989. Emilian Stoica spune ca in 26 septembrie a gasit in cutia postala manifeste si atunci i-a venit ideea sa puna si el umarul la "crearea unei atmosfere potrivnice politicii lui Ceausescu". Coopteaza in jurul acestei idei alti trei prieteni, cu care asculta de obicei emisiunile Europei Libere si cu care comenta evenimentele din Germania, Cehoslovacia si Ungaria. "Numai noi mai ramasesem - spune Emilian Stoica - asa ca ne-am gandit ca trebuie pregatit terenul si pentru Romania."

Primele actiuni au fost redactarea unor manifeste, scrie cu mana stanga, pe care le imprastiau prin gari, portile intreprinderilor, piete si statiile de tramvai. In luna noiembrie insa, prin intermediul fratelui sau, Vasile Stoica, ajunge la miscarea lui Stefan Prutianu, Frontul Popular Roman, contactati fiind de un apropiat al acestuia, Georgel Moraru. Hotarasc sa lucreze impreuna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.