145 de ani de la Marea Adunare Nationala de la Blaj

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

La chemarea fruntasilor revolutiei, mii de oameni s-au indreptat spre Blaj, unde avea sa se desfasoare Marea Adunare Nationala a romanilor. Aici romanii isi inchipuiau sfarsitul umilintelor, al desconsiderarii ca natie, al iobagiei. Au venit motii in frunte cu Iancu si Buteanu, au venit meseriasi si negustori, intelectuali si clerici, graniceri din Nasaud si Orlat, toti adusi de valul deznadejdii.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 145 de ani de la Marea Adunare Nationala de la Blaj

La chemarea fruntasilor revolutiei, mii de oameni s-au indreptat spre Blaj, unde avea sa se desfasoare Marea Adunare Nationala a romanilor. Aici romanii isi inchipuiau sfarsitul umilintelor, al desconsiderarii ca natie, al iobagiei. Au venit motii in frunte cu Iancu si Buteanu, au venit meseriasi si negustori, intelectuali si clerici, graniceri din Nasaud si Orlat, toti adusi de valul deznadejdii. La 2/14 mai 1848 si-a rostit in Catedrala Blajului celebrul sau discurs, Simion Barnutiu.

In termeni patetici el a dezvoltat ideea nationala, dreptul poporului roman la autodeterminare ca natiune de sine statatoare in raport cu celelalte natiuni din Imperiul Habsburgic. A condamnat jugul iobagesc, cat si ideea "uniunii" Transilvaniei cu Ungaria, formulata in punctul 12 al programului revolutionar maghiar din 15 martie 1848. "Natiunea romana insa, nu are cuget dusman in contra altei natiuni", dar cere respect de la acestea. "Ea nu va asupri, dar nici nu se va lasa asuprita", arata in continuare Barnutiu.

Adunarea propriu-zisa s-a desfasurat la 3/15 mai in fata Catedralei, pe malul Tarnavei, sub presedintia episcopului ortodox Andrei Saguna. Revendicarile romanilor ardeleni au fost concentrate in 16 puncte si se refereau la: 1) recunoasterea natiunii romane si reprezentarea ei in Dieta Transilvaniei, instantele administrative si judecatoresti; 2) dreptul de folosire a limbii romane, precum si cel de desfasurare anuala a unei Adunari Nationale Generale; 3) independenta bisericii romanesti din Transilvania; 4) desfiintarea iobagiei fara despagubire in comitate si scaune;

5) libertate comerciala; 6) desfiintarea dijmelor din minerit; 7) libertatea cuvantului si desfiintarea cenzurii; 8) libertatea intrunirilor; 9) tribunale cu jurati in care judecata sa fie publica; 10) Garda nationala romaneasca comandata de ofiteri romani; 11) comisii mixte pentru reglementarea chestiunilor urbariale; 12) scoli romanesti de toate gradele din bugetul de stat si dreptul de redactare a programelor scolare; 13) desfiintarea privilegiilor in serviciile publice; 14) desfiintarea impozitelor; 15) Constitutie proprie Transilvaniei, care ia in considerare drepturile romanilor; 16) interdictia hotararilor fara consultarea romanilor.

Plasat in conditiile istorice care i-au dat nastere, programul s-a situat la inaltimea vremii. El nu excludea desigur posibilitatea intelegerii dintre romani si celelalte natiuni ale Imperiului. Nu s-a ajuns la aceasta, pentru ca nu s-a dorit sau s-a incercat - fara vina romanilor - mult mai tarziu. Marea insemnatate a Adunarii de la Blaj din 3/15 mai rezida insa in primul rand in ideea de unitate nationala ce a caracterizat acest moment revolutionar de varf.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.