11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.58

nivel: Liceu

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
Un an mai târziu, în decembrie 1965 locuia, împreună cu Gabriela Melinescu, într-o cameră cu pământ pe jos: “Evident, cu excepția a două elegii (Elegia a doua, Getica și Elegia oului, a noua), care erau poeŹzii răzlețe, publicate anapoda în periodice, restul au fost compuse sau mai precis dictate Gabrielei Melinescu, în decurs de două zile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: 11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
Un an mai târziu, în decembrie 1965 locuia, împreună cu Gabriela Melinescu, într-o cameră cu pământ pe jos: “Evident, cu excepția a două elegii (Elegia a doua, Getica și Elegia oului, a noua), care erau poeŹzii răzlețe, publicate anapoda în periodice, restul au fost compuse sau mai precis dictate Gabrielei Melinescu, în decurs de două zile și două nopți, într-o cameră cu pământ pe jos, într-o foame și puritate trupească absolută, fapt care le îndreptățea să tindă către ceva profund, pur și perfect” (Antimetafizica, 1985, p. 102-103).

Din firimiturile de declarații ale lui Nichita reiese că cei doi înŹdrăgostiți au îndurat un frig cumplit în bojdeuca de la marginea Bucureștiului și o foame care i-a dus în pragul disperării. Aveau bani doar de pâine, de țigări și de ceai negru, austeritatea ducându-i cu gândul la “cina cea de taină”.
Instinctul lui de supraŹviețuire îi cerea să se înŹtoarcă la căldura și îndestularea căminului conjugal, dar orgoliul său masŹculin îl oprea să facă acest gest.

11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
“Era un pat cu o cergă pe el și un covor oltenesc cu motive tipice și abstracte. Venise iarna și Gabriela, care avea cei mai frumoși dinți și mai ostentativi din lume, avea un talent să clănțăne din ei aprig. Se apropiau sărbătorile și nu aveam de nici unele. Muream de foame și nu mă puteam decide daŹcă să rămân cu ceea ce iubesc sau să mă întorc la ceea ce am iubit. Din când în când număram în minte banii pe care îi aveam în buzunar și făceam calcule cam cât s-ar cuveni de băut și de mâncat pentru Anul Nou. Aveam mâinile înghețate, de aceea nici nu se putea pune problema că am fi putut citi o carte” (AntiŹmetafizica, p. 104).


11 Elegii, o poveste de dragoste si de moarte
Cu siguranță că agonia nu a durat numai două zile, din moment ce întâmplarea l-a marcat atât de profund pe Nichita, spunând că este singura carte pe care ar refuza să o mai scrie, deoarece a costat prea scump. Nu a fost un post pe care cei doi l-au ținut deliberat, ci aproape că au experimentat inaniția fără voia lor. Frigul, dar mai ales foamea, i-a făcut să se gândească uneori la moarte, ca la o izbăvire, dar acest gând a fost îndepărtat cu râvnă din construcția poemelor.

Ideea o regăsim în două dedicații scrise de Nichita unor prieteni: “11 feluri de a muri ale lui Nichita” – dedicație pe volumul 11 Elegii oferit lui Gheorghe Tomozei, respectiv, “11 Elegii sau Cina cea de taină. Pe prima pagină a manuscrisului, într-o notă explicativă, poetul scrie: «Text compus până în ianuarie 1966 și revelat ca sistem în decembrie 1965 – ianuarie 1966, o dată cu depășirea prin conŹtemplare a unei acute dorințe de a nu mai fi. Acest text este retranscris într-o noapte din luna a VI-a a anului 1975, pentru M.N. Rusu. Nichita Stănescu»”.

Am putea emite ipoteza unei tentative de suicid, iar elegiile să fi avut rolul unei “scrisori de adio”. E greu de spus că așa a fost.
Și totuși, în acel decembrie 1965 Nichita a avut înŹtâlŹnire cu moartea. Scăpând teaŹfăr, s-a izbăzit de ea pentru tot restul vieții. Privind înapoi, nu imaginea morții îl bânŹtuie, ci dramatismul exŹperienței trăite:
- "Și cine ești dumneata, Nichita Stănescu?
- Asta mă întreb și eu de atâta timp. Uneori îmi recitesc Elegiile și atunci îmi spun: nu, nu!" (Nichita Stănescu în dialog cu Adrian Păunescu, vol. Sub semnul întrebării, 1979, p. 30).
Volumul a avut un succes literar de proporții, fiind traŹdus și puŹblicat în mai toate limbile lumii.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.