Totul despre ciuperci

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.90

nivel: Liceu

Perpetuarea diferitelor specii de ciuperci se poate face și datorită transportului pasiv al sporilor de către numeroasele inscte.
Ciupercile cuprind o varietate extrem de largă (peste 100 000 de specii răspândite în toate ecosistemele), fiind incluse în mod tradițional printre vegetale.

Morfologia ciupercilor

Ciupercile clasice din păduri, au un picior mai mu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Totul despre ciuperci

Perpetuarea diferitelor specii de ciuperci se poate face și datorită transportului pasiv al sporilor de către numeroasele inscte.
Ciupercile cuprind o varietate extrem de largă (peste 100 000 de specii răspândite în toate ecosistemele), fiind incluse în mod tradițional printre vegetale.

Morfologia ciupercilor

Ciupercile clasice din păduri, au un picior mai mult sau mai puțin dezvoltat, când doar cilindric, când îngroșat sau subțiat la bază, câteodată chiar ondulat sau șerpuit și uneori turtit, sau prelungit în sol cu un miceliu de lungime variabilă. Suprafața poate fi netedă, zbârcită, flocoasă, cu vinișoare, striată etc.
Este important să se observe și modul de inserție a piciorului în pălăria de deasupra lui: aceasta poate fi complet centrală, mai mult sau mai puțin excentrică, și rareori complet laterală.

Forma pălăriei variază foarte mult; la început ea este de formă globuloasă, iar la maturizarea deplină poate fi concavă sau chiar în formă de pâlnie.
Suprafața poate fi netedă, crăpată, cu aspect lucios, vâscos, uscat sau granulat. Marginea este de regulă întreagă, dar de multe ori și sinuoasă sau lobată, câteodată cu franjuri dantelate care atârnă.

Amanita phalloides - Buretele viperei
Cum trăiesc ciupercile?

Ciuperci saprofite

Cea mai mare majoritate a ciupercilor se dezvoltă pe resturile moarte sau în descompunere ale organismelor vegetale ca: bușteni putreziți, frunziș din pădure, ramuri sau scoarță de copac căzute pe pământ, bălegar de la erbivore.

Ciuperci parazite

Aceste ciuperci trăiesc pe seama unor organisme vegetale vii, în special arborii mari, pe care se instalează profitând de răniri accidentale ale acestora.

Otrăvirea cu ciuperci

Printre ciuperci există diferite specii toxice sau uneori mortale, dar chiar și cele mai bune pentru consum pot da simptome toxice, care se manifesta prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiratie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.

Este de menționat ca până și speciile considerate printre cele mai bune de consum, ca hribii sau champignon, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziți, ori au degerat, pot conține substanțe toxice asemănătoare celor care se formează în carnea în curs de putrezire.

Există numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un oarecare grad de toxicitate, după o fierbere mai mult sau mai puțin îndelungată devin total inofensive si foarte bune de mâncat.

Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcare firberea foarte îndelungată nu reușește să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.