Rolul media in rezolvarea conflictului din afganistan

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.77

nivel: Facultate

     Confruntati cu o lume necunoscuta, în care au descoperit ostilitatea, americanii încearca sa gaseasca raspunsuri la întrebarile majore, nelinistitoare pe care si le pun, în presa, în carti, pe Internet sau la scoala. Talibani, Afghanistan, Pakistan, bin Laden - reprezinta tari si nume de care pâna acum nu auzisera, dar care au devenit în prezent subiecte principale în conversatii. Presedintel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul media in rezolvarea conflictului din afganistan

     Confruntati cu o lume necunoscuta, în care au descoperit ostilitatea, americanii încearca sa gaseasca raspunsuri la întrebarile majore, nelinistitoare pe care si le pun, în presa, în carti, pe Internet sau la scoala. Talibani, Afghanistan, Pakistan, bin Laden - reprezinta tari si nume de care pâna acum nu auzisera, dar care au devenit în prezent subiecte principale în conversatii. Presedintele George W. Bush a fost primul care a trebuit sa se puna la punct cu aceste notiuni, stiut fiind ca, în timpul campaniei electorale, el credea ca talibanii sunt un grup rock, iar numele presedintelui Pakistanului îi era complet necunoscut. În prezent însa, vânzarile de carti despre Afghanistan si harti ale acestei tari au crescut notabil. Profesorii sunt pusi si ei, uneori, în dificultate de întrebarile copiilor, vazându-se obligati sa se documenteze asupra acestui subiect pentru a le putea raspunde. "Aceste evenimente i-au trezit pe oameni", a declarat Robert Goldman, profesor de drept international la American University din Washington. "Este clar ca acest lucru a schimbat perceptia americanilor despre o parte a lumii pe care pâna acum au ignorat-o, schimbându-le maniera de a judeca unele probleme internationale", a adaugat el.

     Atentatul de 11 septembrie a însemnat debutul unei noi etape în evolutia relatiilor internationale, etapa cunoscuta sub denumirea de ,,Razboiul împotriva terorismului" sau ,,Cruciada împotriva terorismului".

     Înca din momentul impactului primei aeronave cu cladirea nordica a World Trade Center presa americana si cea internationala a relatat cu lux de amanunte desfasurarea evenimentelor.

     Ambii protagonisti ai înclestarii (SUA si fortele talibane) au încercat sa sensibilizeze opinia publica prin prezentarea adversarului ca fiind principalul vinovat de violenta excesiva ce caracterizeaza conflictul. Ambii pozeaza în victime, ambii cheama la formarea de aliante pentru lupta împotriva dusmanului si nu în ultimul rând ambii doresc sa le fie recunoscuta si acceptata justetea si legitimitatea propriilor actiuni.

     Cum se produc aceste informari ale maselor, cum se pun în practica aceste strategii de lupta? Bineînteles, prin intermediul mijloacelor de informare, prin presa scrisa (cotidiene, publicatii de specialitate ), prin intermediul audio-vizualului (reportaje televizate, interviuri acordate de cei direct implicati precum si opinii culese din rândul cetatenilor de rând) etc.

     În vederea evidentierii pericolului pe care regimul taliban îl reprezinta atât pentru SUA cât si pentru întreaga lume occidentala s-a purtat o puternica campanie de defaimare a regimului taliban si a retelei de terorism condusa de Oussama bin Laden prin înfatisarea de imagini pline de cruzime (executii publice, torturi,), precum si prin evidentierea caracterului terorist al gruparilor ce îsi desfasoara activitatea sub îndrumarea si finantarea regimului de la Kabul. De asemenea, reluarea în mod repetat a imaginii impactului celor doua avioane cu turnurile World Trade Center a întarit în constiinta opiniei publice necesitatea luarii unor masuri urgente pentru pedepsirea vinovatilor.

     Difuzarea pe principalele canale de stiri a informatiilor cu privire la malitiozitatea personajului negativ central, Oussama bin Laden, ca de exemplu satisfactia sugerata de caseta video în care îsi exprima multumirea si totodata uimirea fata de urmarile atentatului care au depasit si cele mai optimiste asteptari ale teroristului, se doreste a fi un motiv în plus de coagulare a opiniei publice internationale în jurul ideii de justificare a raspunsului militar american si totodata o invitatie adresata comunitatii internationale de a se alatura efortului de stopare a fenomenului terorist.

     SUA poarta acest razboi al informatiei pe mai multe nivele încercând mobilizarea mai multor categorii de consumatori de informatie. Prin reliefarea atrocitatilor de care se fac vinovati reprezentantii regimului de la Kabul se are în vedere sensibilizarea militantilor pentru drepturile omului, iar prin acordarea unui larg spatiu distrugerii statuilor budiste se urmareste compromiterea talibanilor în ochii iubitorilor de frumos prin evidentierea dispretului pe care acestia îl manifesta fata de arta si de spiritualitate.

     Interventia în Afghanistan se doreste a fi o actiune desfasurata în numele democratiei si libertatii. Cum motiveaza protagonistii ei aceasta? Prin acuzarea talibanilor de aplicarea unor tratamente inumane propriilor cetateni, prin reliefarea terorii în care traiesc afghanii (militiile care patruleaza în orase, oameni batuti în plina strada, repetarea obsedanta a femeilor cu val), prin blamarea interzicerii accesului publicului afghan la informatie etc.

     Dar ce face SUA pentru protejarea imaginii sale atât în relatia cu proprii cetateni cât si în relatia cu comunitatea internationala, în special cu lumea musulmana?

     Bastion al democratiei si al libertatii individuale America si-a creat imaginea unui spatiu în care valorile umane stau la loc de cinste si unde fiecare cetatean are datoria de a apara aceste valori. Atentatele de la 11 septembrie au reprezentat un afront adus valorilor susmentionate atragând dupa sine inevitabilitatea unui raspuns pe masura din partea autoritatilor americane. Totusi, având experienta unor interventii militare anterioare, costisitoare si esuate din anumite puncte de vedere, oficialii americani au dorit obtinerea sprijinului popular în vederea declansarii unui conflict armat în Afghanistan. Astfel, prin declaratii motivatoare, menite a sustine hotarârea administratiei americane de a-i pedepsi pe vinovatii atentatului, presedintele Bush a recurs la amenintari nu numai în ceea ce-i priveste pe talibani, ci si alte retele teroriste care ameninta securitatea SUA. Razboiul din Afghanistan reprezinta începutul razboiului împotriva terorismului, a declarat, pe 27 ianuarie, presedintele american, George W. Bush, citat de Mediafax. "Exista si alti teroristi care ameninta America si pe prietenii nostri si exista si alte natiuni care îi sustin", a avertizat Bush, prezent la Fort Campbell pentru a-i saluta pe militarii fortelor speciale aeropurtate americane. "Natiunea noastra nu va fi niciodata în siguranta atât timp cât amenintarile nu vor fi eliminate din întreaga lume, chiar daca aceasta va dura ani. Vom lupta contra acestui rau si vom învinge", a precizat Bush.

     Roadele acestor luari de pozitie nu au întârziat sa apara. Astfel, majoritatea zdrobitoare a americanilor sustine loviturile aeriene americano-britanice în Afghanistan, chiar daca multi dintre ei considera ca acesta ar putea fi începutul unui razboi de lunga durata, atesta rezultatele unui sondaj de opinie. Potrivit acestui sondaj comandat de cotidianul "Washington Post" si "ABC News", 94% din persoanele interogate sustin atacurile si maniera în care presedintele George W. Bush trateaza criza. Opt americani din zece sustin trimiterea de trupe în Afghanistan pentru a-l ucide sau captura pe Oussama bin Laden. Peste 80% din cetatenii SUA se asteapta ca aceste atacuri sa fie doar începutul unui lung razboi, jumatate din acestia considerând ca aceasta operatiune a facut sa creasca riscurile unor noi actiuni teroriste în SUA.

     Constienti ca spiritul izolationalist ce a caracterizat politica SUA în anii ce au urmat primului razboi mondial nu s-a stins înca definitiv, administratia de la Casa Alba încearca o cosmetizare a conflictului evitând oglindirea înclestarii dintre cei doi actori ca pe una având caracteristicile unui razboi împotriva unei alte natiuni, în speta Afghanistanul. Pentru aceasta, în paralel cu bombardamentele asupra taberelor de antrenament ale teroristilor al-Quaeda atât organismele internationale cât si trupele dislocate în zona ofera asistenta umanitara populatiei civile. Astfel, se parasuteaza alimente, se pun bazele a ceea ce se vrea a fi un viitor regim democratic iar sub egida ONU sunt înfiintate si sustinute financiar tabere de refugiati.

     În vederea desfasurarii operatiunilor din Afghanistan SUA, având alaturi pe deja traditionalul aliat britanic, a informat, a cerut si a obtinut sprijinul unei mari parti a comunitatii internationale. Astfel, presedintele american George W. Bush a avertizat Uniunea Europeana despre atacul american în Afghanistan prin intermediul lui Javier Solana, reprezentantul UE pentru politica externa. Acesta a transmis mesajul guvernului belgian, tara care asigura presedintia rotativa a UE ; Italia se afla "de partea SUA", ca si de partea tuturor celor care lupta împotriva terorismului, a reafirmat premierul italian Silvio Berlusconi, adaugând ca tara sa se afla în stare de alerta si a fost constituita o celula de criza, formata din înalti functionari ai Ministerului Apararii, de Interne si de Externe ; Germania "sustine fara retineri atacul american împotriva obiectivelor teroristilor din Afghanistan", a declarat cancelarul Gerhard Schroeder, precizând, totodata, ca "presedintele american George W. Bush l-a informat prin telefon, duminica, despre iminenta unui atac" ; Presedintele rus Vladimir Putin a fost prevenit de omologul sau american, George W. Bush, despre lansarea operatiunii militare antiteroriste în Afghanistan, cu 30 de minute înainte de declansarea acesteia. Liderul de la Kremlin i-a convocat pe ministrul apararii, Serghei Ivanov, pe seful Statului Major, Anatoli Kvasnin, si seful serviciilor de securitate, Nikolai Patruscev, ca urmare a interventiei miliare a SUA în Afghanistan ; Presedintele francez Jacques Chirac a anuntat duminica seara, într-un discurs televizat, ca "fortele franceze vor participa la operatiunile militare declansate de SUA împotriva regimului taliban de la Kabul care sustine teroristii" ; Israelul a fost informat de iminenta unui atac american asupra Afghanistanului duminica seara cu o ora înainte, ministrul de externe al acestei tari, Shimon Peres, declarând la scurt timp dupa declansarea actiunii ca tara sa sustine "curajoasa decizie a presedintelui George W. Bush".

     Cu unele dificultati SUA se bucura si de sprijinul unor tari de orientare islamica. Astfel, presedintele pakistanez Pervez Musharraf a reafirmat sprijinul sau pentru campania militara americana în Afghanistan "oricât va dura aceasta", declarând totodata ca tara sa va coopera cu Statele Unite pentru prinderea si judecarea autorilor si instigatorilor atentatelor petrecute în America.

     Sprijinul acordat poporului afghan în vederea sublinierii caracterului pur antiterorist al operatiunii este sugerat, cum am mentionat anterior, si de implicarea ONU în acordarea de ajutor refugiatilor. Înaltul Comisariat pentru Refugiati (HCR) a lansat la Geneva un apel pentru colectarea unui fond de 252 milioane de dolari pentru a se putea face fata "situatiei de urgenta din Afghanistan si din tarile vecine". Planul de urgenta prezentat donatorilor prevede construirea si întretinerea taberelor de refugiati, livrarea a peste 80.000 de corturi si a mai multor tone de materiale, între care sute de mii de truse de igiena personala. Acesta este cel mai important plan de urgenta prezentat de la criza din Kosovo din 1999, când sute de mii de locuitori ai acestei provincii au parasit zona de conflict. Actuala criza se anunta însa cu mult mai grava decât cea precedenta HCR estimând ca numarul refugiatilor ar putea ajunge la 1,5 milioane. Natiunile Unite au avut în vedere, în elaborarea planului, faptul ca în Pakistan se vor refugia aproximativ un milion de afghani, 400.000 în Iran, 50.000 în Tadjikistan si alte 50.000 în Turkmenistan. De asemenea, Programul Alimentar Mondial (PAM) a anuntat ieri initierea unui pod aerian între Italia si Pakistan, doua avioane plecând de la Brindisi cu o încarcatura de 50 de tone de biscuiti energizanti, destinati refugiatilor de la Quetta. Alte avioane cu alimente vor fi trimise catre Iran si Turkmenistan, tari unde se afla un mare numar de refugiati. ONU s-a implicat direct si în campania împotriva terorismului prin crearea unei Comisii antiteroriste si pregatirea unui plan de tranzitie dupa înlaturarea talibanilor de la putere în Afghanistan. Sarcina Comisiei este de a se asigura ca nici unul dintre cele 189 de state membre nu finanteaza, sustine si adaposteste teroristi, dar co-opereaza în lupta împotriva terorismului.

     Exista si un puternic sprijin în plan politic pentru redresarea Afghanistanului. Astfel, comunitatea internationala sustine instaurarea, dupa înlaturarea de la putere a talibanilor (fapt petrecut deja), unui guvern provizoriu în vederea organizarii de alegeri libere. De un larg sprijin mediatic se bucura si personalitati ale vietii politice afghane din perioada pretalibana precum fostul rege Zaher.

     În vederea sublinierii justetii si legitimitatii interventiei militare sunt redate imagini privind reluarea cursului normal al vietii în Afghanistan: filme la TV, meciuri de fotbal pe stadioanele care alta data serveau executiilor publice etc. În aceasta directie trebuie mentionata si initiativa SUA de a finanta emisia unui post de radio, Radio Free Afghanistan, care va difuza 12 ore pe zi programe în limbile locale. "Va fi vorba de un serviciu foarte important în timp ce Afghanistanul începe reconstructia sa", a declarat Ed Royce, un reprezentant republican, care de cinci ani a facut demersuri pentru înfiintarea Radio Free Afghanistan. Fondurile deblocate de presedintele Bush, care se ridica la 19,2 milioane de dolari, vor permite Radio Free Europe/Radio Liberty sa emita în Afghanistan si sa finanteze instalarea unor noi transmitatoare în regiune. Pe de alta parte este de mentionat atentia cu care SUA filtreaza informatiile facute publice privind desfasurarea conflictului armat: putine imagini cu morti, prizonieri, lipsa stirilor privind civilii morti (în jur de 3000 din surse neoficiale).

     Cum riposteaza bin Laden? Uneltele sale mediatice sunt slabe si putine la numar. Începe prin a dezminti orice implicare în atacurile teroriste care au avut loc pe 11 septembrie în SUA. "Statele Unite ma arata cu degetul, dar afirm categoric faptul ca nu eu am facut-o", spune miliardarului saudit. "Cei care au facut-o au facut-o în interesul lor personal", afirma Bin Laden, adaugând ca le-a spus deja talibanilor ca nu are mijloacele necesare de a organiza atentate teroriste de o asemenea anvergura, pentru ca i-au fost impuse restrictii la contactele cu lumea exterioara de catre mullahul Omar, liderul suprem al talibanilor. "Traiesc în Afghanistan. Sunt un adept al mullahului Omar, care nu permite ca cineva sa participe la astfel de activitati", se arata în declaratie.

     Ulterior, a devenit violent din punct de vedere verbal proferând amenintari, adesea puerile, la adresa coalitiei internationale ce se contura. "Credem ca Allah s-a folosit de razboiul nostru sfânt din Afghanistan pentru a distruge armata rusa si Uniunea Sovietica. Acum îi cerem lui Allah sa ne foloseasca înca o data pentru a distruge America, transformând-o în final doar într-o umbra a ceea ce a fost", declara bin Laden în 1997, într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Independent". Miliardarul saudit a facut recent acelasi gen de declaratii, pentru cotidianul "Le Monde", afirmând ca este convins ca "lupta împotriva Statelor Unite este mult mai simpla decât razboiul împotriva Uniunii Sovietice pentru ca unii dintre mujahedinii nostri care au luptat în Afghanistan au participat, de asemenea, la operatiunile împotriva americanilor în Somalia si au sfârsit prin a distruge moralul americanilor. Acest lucru ne-a convins ca americanii sunt niste tigrii de hârtie".

     Cea mai eficienta arma pe care bin Laden o are împotriva americanilor este religia si rolul catalizator pe care aceasta o are printre musulmani. "Ridicati-va si aparati-va religia si pe fratii din Afghanistan" împotriva "celei mai violente si feroce cruciade împotriva Islamului de la Mahomed pâna în prezent", a spus bin Laden în cadrul unui discurs care a fost înregistrat pe o caseta video, transmisa, ca întotdeauna, de televiziunea al-Jazeera, din Qatar. Bin Laden a adaugat: "Islamul va cheama. Acest razboi este mai presus de toate un razboi religios" .Prin noul sau mesaj, inamicul nr. 1 al Statelor Unite a încercat sa îi convinga pe musulmani ca este de datoria lor sa i se alature împotriva a ceea ce a numit "cruciada" crestinilor, condusa de George W. Bush, împotriva Islamului. Purtând turbanul traditional, o tunica militara de camuflaj si având lânga el un Kalasnikov, el a facut des referiri la Coran, cu versete si citate din Mohamed, într-un efort evident de a defini clar conflictul din Afghanistan în termeni religiosi, pentru a atinge coarda sensibila a credintei, la care nici un musulman nu poate ramâne indiferent. Potrivit presei americane, specialisti ai CIA au studiat cu mare atentie imaginile, temându-se ca gesturile lui bin Laden ar putea ascunde un semnal codificat pentru oamenii sai din Occident. Si bin Laden si-a luat masuri de prevedere, acoperind rocile din spatele sau cu o pânza de sac, pentru a evita deconspirarea ascunzatorii sale prin expunerea caracteristicilor geologice ale peretelui stâncos. Ca replica la acest nou discurs, Casa Alba a comentat sec ca bin Laden dovedeste astfel "cât de mult este izolat de restul lumii".

     Declaratiile miliardarului saudit ce fac referire la succese pe plan militar ale fortelor talibane sunt imediat dezmintite de oficialii americani. Astfel, forte loiale lui Oussama bin Laden au anuntat ca au capturat trei soldati din trupele speciale americane, prinsi în zona de sud-vest a Afghanistanului, anuntul acestora, transmis de televiziunea al-Jazeera, neputând fi confirmat de alte surse independente. Potrivit televiziunii respective, singura care a primit de la talibani autorizatia de a transmite stiri din Afghanistan, americanii au fost retinuti împreuna cu doi cetateni de origine afgana, în apropiere de granita cu Iranul, având asupra lor arme si harti cu bazele de teroristi ale lui bin Laden. Anuntul arestarii celor trei a venit la scurt timp dupa ce oficialii americani anuntasera ca forte speciale ale Statelor Unite efectueaza misiuni de recunoastere în interiorul Afghanistanului. Pentagonul a refuzat însa sa elucideze problema, afirmând ca "nu este pregatit sa dea un raspuns la fiecare raport care provine din Afghanistan". Informatia a fost dezmintita si de talibani, dar televiziunea al-Jazeera afirma ca spera sa poata da publicitarii în curând si fotografii pentru a sustine informatiile prezentate.

     Noul razboi al Americii în Orient este rezultatul unui mai vechi conflict între civilizatii? Poate fi culpabilizat Islamul pentru actele teroriste din SUA? Sunt teroristii niste slujitori fideli ai Coranului? Exista riscul ca musulmanii si crestinii sa nu mai poata trai pe acelasi Pamânt? Sunt întrebari la care atât analistii cât si societatea civila încearca, începând din 11 septembrie 2001, sa le gaseasca raspunsuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles