Rolul investitiilor in economie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Multe state din centrul si estul Europei, ca de altfel si Romania, si-au propus diferite solutii care sa stimuleze crearea de acumulari de capital de catre autohtoni prin politici fiscale de ordin intern. Dar numai acumularea interna de capital nu rezolva problematica tranzitiei, mai ales din cauza nevoii de tehnologii noi, performante ce pot fi obtinute din statele dezvoltate, dar care necesita i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rolul investitiilor in economie

Multe state din centrul si estul Europei, ca de altfel si Romania, si-au propus diferite solutii care sa stimuleze crearea de acumulari de capital de catre autohtoni prin politici fiscale de ordin intern. Dar numai acumularea interna de capital nu rezolva problematica tranzitiei, mai ales din cauza nevoii de tehnologii noi, performante ce pot fi obtinute din statele dezvoltate, dar care necesita importante resurse valutare.

Procesul de stopare al declinului si al relansarii economice nu se poate face decat printr-un substantial efort investitional, ca factor catalizator si dinamizator ce presupune si modernizarea utilajelor, a produselor si a economiei in ansamblu. In contextul actual, principalele directii de actiune pentru ca in Romania sa se asigure relansarea economica si pentru ca tara noastra sa devina un partener activ, competitiv si respectat trebuie ca printr-o strategie proprie de dezvoltare, statul sa se implice, in continuare, intr-o mai mare masura in procesul de stopare a declinului economic, sa se stimuleze investitorii interni si straini.

Elaborarea unei strategii proprii de dezvoltare, prin implicarea reala a statului la nivel macroeconomic, este necesara pentru ca, in acest mod, fiecare investitor sa cunoasca oferta investitionala, sectoarele economice considerate prioritare in acest sens de catre guvern.
Implicarea statului este necesara prin pozitia pe care acesta o detine, ca ordonator al parghiilor economice (credite, taxe, impozite, stimulente etc). Daca ar exista o strategie de dezvoltare care sa fie popularizata, investitorii ar putea participa in conditii egale la diferite proiecte de dezvoltare, normal, adjudecarea lor facandu-se de cei mai competitivi, mai viabili.

In concluzie, politica investitionala a tarii noastre, trebuie sa fie astfel orientata incat sa asigure stabilitate macroeconomica, crestere economica durabila, in ritmuri relativ inalte, concomitent cu reducerea inflatiei pana la stabilizarea acesteia la cateva procente pe an si cu atragerea unui volum mare de credite din strainatate, strict necesare dezvoltarii si modernizarii economiei reale si infrastructurilor publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.