Posta electronica

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.41

nivel: Liceu

     Una dintre cele mai importante componente ale Internetului este posta electronica sau sistemul e-mail.

     Sunt convins ca ai vazut de multe ori, pe cartile de vizita ale prietenilor tai, de exemplu, adrese Internet, care difera de adresele http sau ftp prin faptul ca au în componenta lor un simbol "@".

     O astfel de adresa e-mail arata similar cu a mea: zeus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Posta electronica

     Una dintre cele mai importante componente ale Internetului este posta electronica sau sistemul e-mail.

     Sunt convins ca ai vazut de multe ori, pe cartile de vizita ale prietenilor tai, de exemplu, adrese Internet, care difera de adresele http sau ftp prin faptul ca au în componenta lor un simbol "@".

     O astfel de adresa e-mail arata similar cu a mea: zeus@dart.ro. Partea din stânga simbolului reprezinta numele unei cutii postale dintr-un calculator. Partea din dreapta lui "@" reprezinta adresa calculatorului pe care se afla acea cutie postala. Ca si în cazul unor adrese Web (URL), aceasta adresa a calculatorului îti poate arata din ce organizatie face parte, sau de ce nationalitate este expeditorul unei scrisori pe care o primesti.

     De exemplu, daca primesti o scrisoare electronica de la mine, vei întelege, din grupul de litere "ro", ca eu sunt din România. Apoi, din "dart" vei putea întelege ca sunt un abonat al serviciilor Internet oferite de Fundatia Dart din Arad. O alta adresa este: bogdan@cybernet. ro.

      Prin e-mail pot fi trimise scrisori electronice chiar mai multor oameni deodata, astfel incat posta electronica poate fi folosita si pentru stiri.

     Pentru a trimite cuiva o scrisoare electronica, trebuie sa ii cunosti adresa e-mail. Vei mai avea nevoie, fireste, de un program de transmitere e-mail, care poate fi Mail, Elm sau Pine, daca lucrezi în Unix, sau Internet Mail, Netscape Mail, Eudora Pro sau Pegasus, daca lucrezi în Windows 95. Noi vom face referire la programul Internet Mail, care este foarte simplu de utilizat si are o interfata gratica prietenoasâ. Modul de lucru în alte programe de sub Windows 95 este similar.     Lucrul cu Internet Mail     Înainte de a începe sa lucrezi cu programul Internet Mail, trebuie sa realizezi anumite operatii de configurare, asa cum se vede mai jos (vezi options->server):

     Practic, trebuie sa precizezi care este adresa ta de e-mail (cea pe care vei primi mesajele), precum si numele de cont si parola pentru conectarea la serverul tau e-mail; pe acestea le-ai primit de la furnizorul de servicii Internet (câmpurile --POP3 Account si Password). Numele sau codul IP al serverelor prin care trimiti, respectiv primesti mesajele e-mail, sunt precizate la outgoing Mail (SMTP), respectiv incoming Mail (POP3). De obicei ele sunt doua grupuri de numere identice sau doua grupuri de numere identice (de exemplu, mail.cybernet.ro).

     Anumite operatii de configurare pentru trimiterea mesajelor pot fi facute alegând optiunea "send", ca în figura urmatoare. Astfel, de exemplu, poti opta pentru trimiterea mesajelor în format HTML, ceea ce va permite o formatare mai buna a textelor, sau includerea unor legaturi. Totusi, va trebui sâ-I avertizezi pe cel ce-ti va citi scrisoarea în legatura cu optiunea ta, pentru ca el sa fie pregatit sa vizualizeze textul scrisorii în acest format. În mod prestabilit formatul scrisorii este Plain text (text simplu, obisnuit).     Trimiterea de mesaje si fisiere     Adresa destinatarului scrisorii tale va aparea în câmpul cu numele To:, dupa ce ai selectat opiiunea New message. Va aparea si un câmp cu numele cc : (Carbon copy= copie la indigo) unde vei scrie alte adrese, daca vrei ca scrisoare ta sa poata fi citita si de alte persoane. O descriere scurta a continutului scrisorii va fi data în câmpul subiect, iar continutul propriu-zis va fi scris în spatiul mai mare, rezervat special. Din meniul options poti stabili o semnatura, pe care, cu Insert signature o poti atasa scrisorilor pe care le trimiti, de regula la sfârsitul textului scrisorii. Semnatura poate fi folosita pentru trimiterea de informatii suplimentare despre tine, institutia în care înveti sau lucrezi, organizatia din care faci parte, adresa ta reala e-mail, adresa paginii tale Web (daca ai).

     Daca primele programe e-mail nu puteau transmite decât text, programele mai noi (inclusiv Internet Mail pot lucra si cu caractere speciale, sub forma unor pachete de informatii binare, sau ca imagini, programe sau documente pentru editoare de texte. În acest scop, se va folosi optiunea Insert file (numita adesea Attachment si va fi precizat fisierul care se trimite.

     De exemplu, în figura de mai jos, subsemnatul a trimis o scrisoare simpla la adresa mionescu@cybernet.ro, atasând atât o semnatura, Cât si un fisier.

     De asemenea, s-a stabilit si prioritatea maxima (exista trei niveluri de prioritate) pentru acest mesaj, lucru care va fi evidentiat când va ajunge la destinatie.     Am spus ca scrisoarea este trimisa la adresa mionescu@cybernet.ro, dar, totusi, în câmpul subject apare scris pur si simplu Mihai Tonescu, nume care sa recunoastem -este mult mai simplu, mai clar si mai usor de retinut. Practic, s-a folosit posibilitatea de a asocia (intr-o agenda de adrese Address book) fiecarei adrese un alias, care reprezinta un nume mai usor de retinut.

     Selectarea unui alias din agenda de adrese se face executând un clic pe pictograma ce însoteste unul din câmpurile To: si cc:.

     Astfel, când am trimis aceasta scrisoare, am folosit o agenda de adrese pe care o creasem mai înainte, dupa modelul din figura urmatoare (se ajunge aici actionând butonul Properties).

     Unii programatori au dezvoltat programe care pot transforma un fisier binar intr-un text simplu, ce poate fi trimis apoi via e-mail, prin incorporarea sa chiar în cadrul textului propriuzis al scrisorii. Apoi, cel care va primi scrisoarea va decodifica textul obtinând fisierul binar initial. Metoda functioneaza bine, insa este destul de greoaie, iar expeditorii si destinatarii nu sunt întotdeauna programatori sau experti în lucrul cu calculatorul, ci doar simpli utilizatori.

     Exemple de codificari de acest gen sunt: Uuencode (decodificarea se face cu Uudecode), BinHex si Mime.

     Codificarea, respectiv decodificarea unor astfel de fisiere - pe baza acestor programe-se realizeaza automat în cazul programelor e-mail mai noi.

     În figura urmatoare, care ilustreaza cele spuse de mine mai înainte, se mai observa un lucru interesant: faptul ca adresele e-mail sunt subliniate. Acelasi lucru se întâmpla si cu adresele Web, iar un clic pe ele va avea ca rezultat lansarea programului de explorare (Internet Explorerj, deci te va duce direct în Internet.     Conectarea la furnizorul Internet     De fapt, la expediere, mesajele sunt depuse pentru moment într-un recipient numit outbox, iar la destinatar, în recipientul Inbox. Transmiterea lor propriu-zisa în Internet, prin intermediul firmei furnizoare de servicii Internet, se realizeaza imediat în cazul în care conexiunea este directa, sau mai lent, în cazul conectarii printr-un apel telefonic. Pentru realizarea transmisiei, în ambele cazuri va trebui sa actionezi butonul Send and Receive.

     Dupa realizarea unei conexiuni PPP obisnuite, va aparea o fereastra care va indica faptul ca este verificata cutia postala si are loc un schimb de mesaje între calculatorul tau si serverul furnizorului Internet.

     Mesajele primite pot fi puse în recipiente separate, create dupa anumite criterii (subiect, adresa expeditorului etc.), din optiunea File->Folders.

     De pilda, în cazul meu, am creat trei recipiente: Cassini-Romania, Mihai lonescu si Profesorii de informatica, în functie de adresa de la care vin mesajele. În afara acestora, exista patru recipiente standard, si anume:     Inbox- mesajele primite, care nu sunt redirectionate catre alte recipiente;

     Outbox- mesajele ce urmeaza a fi trimise;

     Sent Items- mesajele trimise;

     Deleted Items - mesajele sterse, fie ca acestea sunt primite, trimise sau sterse înainte de a fi trimise (ca te-ai razgândit).     Mesajele se sterg (logic) cu ajutorul butonului Delete, ele fiind mutate în recipientul Deleted ttems, de unde pot fi sterse definitiv.     Liste e-mail     Sa presupunem ca ai de trimis mesaje pe o anumita tema, periodic, unui grup de prieteni din toata tara, care au acces la e-mail. Este destul de complicat ca de fiecare data sa le scrii adresele tuturor (la To: sau cc:), chiar daca folosesti si o agenda de adrese. Programatorii de sisteme e-mail si-au pus si ei aceasta problema, rezultatul muncii lor fiind asa-zisele liste e-mail (sau liste de discutie cu adrese). Astfel, pe un server se simuleaza existenta unui utilizator, având o anumita adresa, care este a tuturor, în sensul ca oricine se poate folosi de ea, dar, care practic nu e a nimanui.

     Astfel, de exemplu, lprofi@list.sfos.ro este o adresa a profesorilor de infor-matica din România. Oricine poate trimite o scrisoare pe aceasta adresa. În plus, orice scri-soare primita pe aceasta adresa este apoi trimisa la toti profesorii de informatica din tara care sunt înscrisi în lista acestor profesori, atasata adresei. Asadar, lprofi este o lista e-mail.

     În general, o lista de discutie consta dintr-o astfel de adresa care serveste drept "reflector" pentru scrisorile primite de ea. Daca vreau sa scriu tuturor profesorilor de informatica înscrisi în lista lprofi, voi expedia mesajul doar la adresa lprofi@list.sfos.ro.

     Mesajul va fi primit doar de aceia care sunt deja înscrisi în aceasta lista. Înscrierea se face fie manual (prin intermediul administratorului listei), fie automat. Înscrierea automata într-o anumita lista lista@domeniu se face, de obicei, trimitând un mesaj pe adresa listserv@domeniu sau majordomo@domeniu, fara subiect, cu textul mesajului format dintr-o singura linie:     subscribe lista adresa_ta_de_e-mail     De exemplu, eu (bogdan@lbbc.sorosis.ro) pentru a ma înscrie în lista de discutii a profesorilor de informatica, am trimis o scrisoare de subscriere de forma:     To: listserv@list.sfos.ro

     Cc:

     Subject: Message text:

     subscribe lprofi bogdan@lbbc.sorosis.ro     Apoi, daca vroiam sa fac cunoscuta colegilor mei o anumita problema, trimiteam mesajul dorit pe adresa lprofi@list.sfos.ro. Daca vreodata voi dori sa nu mai primesc scrisori de la persoanele cuprinse în lista lprofi, voi trimite un mesaj similar de iesire din lista, pe aceeasi adresa a serverului:     listserv@list.sfos.ro:

     unsubscribe lprofi bogdan@lbbc.sorosis.ro     În cazul listei Cassini-Romania, subscrierea se face trimitând un mesaj pe adresa majordomo@mbox.ulisse.it, iar adresa pentru scrisori este: cassini-romania@mbox.ulisse.it. Aceasta lista e-mail este gestionata de profesorii si elevii de la Liceul Teoretic "G.D. Cassini din Genova si temele de discutie sunt dintre cele mai diverse. Se poate conversa în limbila engleza, italiana, româna sau franceza.

     În România poti gasi o serie întreaga de liste de discutii pentru tineret, cum ar fi: suflete.ranite@list.sfos.ro sau contact@list.sfos.ro. Inscrierea în aceste liste se face pe adresa listserv@list. sfos. ro.

     Mii de liste e-mail internationale pot fi obtinute daca scrii pe adresa      list-serv@bitnic.educom.edusimplulmesaj:list global.     Daca vrei sa trimiti cuiva o scrisoare prin Internet continând informatii confidentiale, va trebui sa folosesti un program tip PGP (Pretty Good Privacy). EI foloseste o metoda de codificare pe baza unei chei publice. Acest sistem de criptare utilizeaza, de fapt, doua chei: o cheie publica pentru a cripta mesajele, si una privata, pentru decriptare. PGP este disponibil ca program "freeware" la Institutul MIT, pe Internet, cu FTP la adresa: ftp://net-dist.mit.edu/pub/PGP/. Mai întâi citeste fisierul README.

     Daca nu cunosti adresa e-mail a unei anumite persoane si ai nevoie de ea, exista o serie de servicii cu ajutorul carora ai putea s-o afli. De exemplu, firma Excite are un astfel de serviciu, la adresa Web: http://excite.com/, iar Four11 la http://www.Four11.com/, Internet Address Finder la http://www.iaf.net/ si Bigfoot la http://www.bigfoot.com/. Aceste servicii pot fi folosite chiar si împreuna, pentru o cautare mai eficienta. Daca vrei sa te asiguri ca vei putea fi gasit usor de catre oricine, cel mai bine este sa te înregistrezi la fiecare dintre aceste patru servicii.

     Exista în Internet si o serie de locuri de unde poti sa obtii acces e-mail (deci si o adresa personala) gratuit, în cadrul unor pagini Web. Poti sa te folosesti de acest serviciu si pentru a-ti crea o alta adresa e-mail decât cea pe care o folosesti în mod curent. Ai putea avea nevoie de ea atunci când nu esti acasa, în orasul tau. O astfel de adresa e-mail se numeste hotmail, iar servicii de acest gen pot fi obtinute de la adresele:     http://www.hotmail.com/

     http://www.iname.com/

     http://www.forevermail.com/

     http://www.lovemail.com/
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles