Parfumuri

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.63

nivel: Liceu

Cuvântul "parfum" vine din sintagma latineasca "per fumus", însemnând "în întregime fum". Francezii mai târziu au dat numele de parfum mirosurilor plăcute care plutesc în aer la arderea tămâii. Au existat puține perioade în istorie care nu au fost influențate de parfum. Istoria parfumului este adesea împletita cu istoria rasei umane.

Primul tip de parfum a fost tămâia. Ea a fost de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parfumuri

Cuvântul "parfum" vine din sintagma latineasca "per fumus", însemnând "în întregime fum". Francezii mai târziu au dat numele de parfum mirosurilor plăcute care plutesc în aer la arderea tămâii. Au existat puține perioade în istorie care nu au fost influențate de parfum. Istoria parfumului este adesea împletita cu istoria rasei umane.

Primul tip de parfum a fost tămâia. Ea a fost descoperita de catre mesopotamieni acum 4000 de ani. Culturi antice au ars multe tipuri de rasini si lemn la ceremoniile religioase. Adesea ei înmuiau lemnul parfumat si rășinile în apa si ulei, apoi își ungeau trupurile cu acest lichid. De asemenea îmbălsămau pe cei decedați cu aceste parfume.

Am învățat din hieroglifele antice de pe mormintele egiptene ca parfumul a jucat o parte în viețile egiptenilor. Parfumarea si-a făcut loc în Egipt în jurul anului 3000 A.C. si o data cu Regina Hatshepsut, el a devenit foarte popular.

Ea a condus expedițiile pentru căutarea tămâiei si a altor produse valoroase, iar rezultatele care au fost înregistrate pe pereții templului au fost în onoarea ei. În templu se afla o gradina botanica plina cu pomii de tămâie găsiți în expediții. Parfumuri au fost găsite si în mormintele faraonilor egipteni. Este probabil ca ei sa fi folosit aromele în rituale mistice datate arzătoare de tămâie si de miresme dulci de plante în ceremoniile religioase.

Înainte de începerea erei de aur a egiptenilor, parfumul a fost folosit în ritualuri pentru Zei sau Faraoni. Parfumul a fost foarte apreciat în timpurile biblice si exista multe referiri în Biblie la Parfumuri. În Noul Testament cei trei magi cărau cadouri de aur, varietati de tămâie si smirna pruncului Isus. Cu mult înainte, Domnul i-a poruncit lui Moise: "Luați cu voi condimente dulci, stacte, onycha si rasina exotica cu tămâie pura si tu îl vei transforma în parfum."
Tămâia este probabil cea mai cunoscuta planta la care s-a făcut aluzie in Biblie. Tămâia arsa a fost privilegiul preoților în cele mai timpurii civilizații. Obiceiul se folosește si astăzi în Biserica Catolica si Biserica Creștina.

Tămâia, aromele si uleiul parfumat au devenit disponibile pentru toți egipteni si au insistat treptat renunțându-se la drepturile lor selecte (ale parfumurilor). Cetățenii au fost educați sa se parfumeze si ei cel puțin o data pe saptamâna.

Egiptenii devenind pretențioși cu obiceiurile lor, au ocupat băile pompoase, în care predecesorii greci si romani se scăldau acolo. Si-au înmuiat pielea în uleiuri deoarece le oferea plăcere, ajutându-i sa-si protejeze corpurile de efectul soarelui torid. Egiptenii au creat o sumedenie de creme parfumate si emolienți parfumați. Ei si-au creat o forma de con în care sa topească, sa creeze cremele si emolienți cu care sa-si acopere parul si corpul. Îmbăierea era relaxanta, era plăcerea sociala, uneori se îmbăiau de câte trei ori pe zi.

Egiptenii purtau cu ei parfum de la naștere pana dupa moartea lor. Mulți egipteni își puneau in mormintele lor Parfumuri pentru a păstra pielea lor mătăsoasa si neteda în viata de apoi. De atunci egipteni au fost de părere ca sufletul urca în rai, viziuni în care parfumul însoțea spiritul. Urne acoperite cu a coaja de aur, distorsionau cu ceramica delicata, calcedoniile pline cu arome au fost plasate în morminte.

Așa de puternice au fost unele dintre uleiuri, ca dupa 3300 de ani de la moartea lui Tutankhamon, o urma de parfum se putea simți în oalele bine sigilate când mormântul a fost descoperit. Parfumul a fost folosit în procesul de îmbălsămare care lua de la 40 la 70 de zile sa fie îndeplinit! Smirna, uleiul de scorțișoara si alte parfumuri au fost folosite în procesul de îmbălsămare.

Consumul de arome a atins culmea în timpul acestei perioade risipitoare. Magazinele de parfumuri erau locuri de întâlniri zilnice pentru aproape toata lumea si baia zilnica era o activitate importanta pentru greci. Diferite tipuri de unguente erau folosiți simultan, cu mirosuri rezervate pentru anumite parți ale corpului. Grecilor li s-a atribuit arta de a fi creat primul parfum lichid, deși el a fost complet diferit de parfumul pe care îl cunoaștem noi astăzi. Parfumurile lor au fost pudrele parfumate amestecate cu uleiuri grele, lipsite de alcool.

Lichidul era păstrat în sticle alungite albastre si aurii, numite "alabastrums".
Egiptenii au luat mândria de a-si păstra parfumul în recipientele lor frumoase. Aceste sticle de parfumuri au fost de o frumusețe rara. Recipientele au fost făcute din materiale ca "alabaster", sticla, abanos si porțelan. Unele din sticlele de parfum au fost făcute din aur si piatra. Când sticla a apărut întâi în Egipt, în jurul 1558 î.C., a fost considerata mai prețioasa decât bijuteriile.

Condițiile climatice i-au permis Egiptu1ui sa importe multe condimente si arome din India, ca de exemplu ghimbir, piper si lemn de santal. Egiptul încă ocupa un loc important în productia de parfum pe baza de ulei, responsabila pentru productia iasomiei într-o porțiune a lumii. Grecii si Romanii antici au învățat despre parfumuri de la egipteni.

Comerțul între Greci si Creta a fost foarte sănătos si simbolic. La fel ca la Egipteni, cea mal îndrăgita floare la cretini a fost crinul. Trandafiru1 a fost si el popular. Cultura greaca a întârziat un pic în dezvoltare dupa cea la cretini. Folosind o varietate de miresme preparate din uleiuri vegetale, ca de exemplu uleiul de masline si uleiul de migdala, ei au adaugat uleiuri volatile făcute din crini, trandafiri si anason. În ciuda interzicerii folosirii parfumului în secolul VI, barbatii si femeile risipeau împreuna, înainte si dupa îmbaiere, în timpul zilei si pe tot corpul.

Băile publice romane erau spectaculoase, iar băile Împăratului Caracalla au fost cele mai celebre. 0 camera, numita "unctuarium" avea rafturi cu oale pline cu unguente, borcane cu uleiuri volatile parfumate si esențe în sticle de diferite mărimi. Romanii își făcuseră un obicei de a se parfuma de trei ori pe zi. Câini si caii de asemenea erau parfumați. La sărbătoriri, pasările erau eliberate din cuștile lor pentru a risipi parfumul din aripile lor, draperiile, sfeșnicele, mesele si pernele erau parfumate. Servitori purtau mosc, măgheran, spikenard si alte arome.


O data cu invazia lui Alexandru Cel Mare în secolul 3 î.C., folosirea parfumului si tămâiei au devenit mult mai răspândite în Grecia. Grecul Theophrastus din Atena a discutat varietatea de mirosuri, uleiuri volatile si originile plantelor acestora si chiar efectul câtorva mirosuri asupra dispoziției si gândirii noastre. El de asemenea a cercetat modul cum percepem mirosul, notând conexiunea între percepția de miros si gust.

Probabil cel mai mare conducător al Egiptului a fost Cleopatra, din fericire era foarte priceputa în percepția mirosului, a fost risipitoare în folosirea parfumului. Dupa asasinarea lui Iulius Caesar, a parasit Roma sa devina Regina Egiptului. Acolo l-a felicitat pe Mark Antony, un politician roman, pe o corabie cu vele parfumate. Sosirea Cleopatrei a fost anunțata cu nori de parfum înainte ca corabia sa intre în vizor. Antony a căzut în vraja ei si de fapt a fost îndrăgostit de ea, s-a sinucis la vestea ca ea ar fi murit. De asemenea, la aflarea vestii ca Antony a murit, Cleopatra s-a sinucis cu ajutorul unei mușcături de vipera.

Nefertiti, o frumoasa egipteanca dintr-o dinastie timpurie, înconjurata de parfum: recipiente cu smirna, flacoane umplute cu uleiuri de măsline si recipiente frumos împodobite pline cu unguente. Cedrul de Lebanon a fost cel mai faimos pe tot timpul acestor ani. Cedrul a fost folosit de Regele Solomon în construcția templului, uleiul de cedru a fost folosit pentru a acoperi manuscrisele obișnuite si sa le protejeze de insecte în timpul Împăratului Roman Augustus. Si astăzi cedrul este pulverizat pentru a îndepărta moliile din dulapuri.

Fenicienii din Siria au fost comercianti sau vânzători în antichitate. Galoși aromatici aduși pe uscat tocmai din China de catre europenii care își permiteau sa-i cumpere. Posesia de plante medicinale dulci, mirositoare erau dovezi de bogatie. Era prestigios sa porți parfum, de aceea proprietarii de cantitati mari de uleiuri si unguente au fost din belșug respectați.

Legând trecutul de prezentul industriei de parfum sunt arabii. Procesul de extragere a uleiului din flori cu ajutorul distilării (procedura cea mai des folosita astăzi), a fost dezvoltata de Avicenna, doctor arab care a fost si chimist. El mai întâi a făcut experiențe cu trandafirul. Pana când descoperirea parfumului lichid prin amestecuri de ulei si plante medicinale zdrobite, sau un amestec puternic de petale. Apa de trandafir a fost mai delicata si imediat a devenit cunoscuta.

În timpul domniei Catherine de Medici în Franța parfumul a înflorit Catherine cu Rene le Florentin a adus propriul ei parfum. Laboratorul sau a fost legat cu apartamentul sau printr-un pasaj secret, deci formulele nu puteau fi furate în drum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles