Minciuna si inselaciunea

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.44

nivel: Facultate

Inainte sa ma opresc asupra acestei probleme, voi explica definitia minciunii din punctul meu de vedere si modul meu de a deosebi minciuna de secret, auto-inselare, si alte tipuri de inselatorie. Voi discuta cateva dificultati in folosirea acestei definitii, atunci cand oamenii cred ca ceea ce este fals ar fi adevarat. Apoi voi comenta diferitele motive care stau la baza deciziei de a spune o minc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Minciuna si inselaciunea

Inainte sa ma opresc asupra acestei probleme, voi explica definitia minciunii din punctul meu de vedere si modul meu de a deosebi minciuna de secret, auto-inselare, si alte tipuri de inselatorie. Voi discuta cateva dificultati in folosirea acestei definitii, atunci cand oamenii cred ca ceea ce este fals ar fi adevarat. Apoi voi comenta diferitele motive care stau la baza deciziei de a spune o minciuna. Voi aduce in discutie doua motive principale pentru care minciuna nu are succes, si voi incheia aducand in discutie cele mai recente cercetari despre dificultatea de a ne da seama daca cineva minte sau spune adevarul.

Minciuna si auto-inselarea
Intentia mincinosului este unul dintre cele doua criterii care se iau in considerare pentru a deosebi minciuna de celelate forme de inselatorie. Mincinosul alege in mod intentionat sa induca in eroare tinta. Mincinosii pot chiar sa spuna adevarul, dar nu aceasta este intentia lor. Persoanele sincere pot da informatii false - sfaturi proaste pot veni de la agentii de schimb - dar nu aceasta este intentia lor. Mincinosul are de ales; el poate alege sa nu minta. Este posibil ca un mincinos patologic sa fie constrans sa minta, si, dupa definitia mea, acesta nu este un mincinos.

Al doilea criteriu de a distinge minciuna de alte inselaciuni este acela ca tinta nu este avertizata de intentia mincinosului de a induce in eroare. Dupa acest criteriu, un magician nu este un mincinos, dar Uri Geller este, deoarece Geller pretinde ca trucurile sale nu tin de magie. Un actor nu este un mincinos, dar un impostor este. Uneori, avertizarea asupra intentiei de a nu spune adevarul este implicita in cadrul (framingul, goffman, 1974), situatiei.

A avertiza cumparatorul ca produsul pe care urmeaza sa-l achizitioneze nu este ceea ce crede, este un exemplu de avertizare explicita. Diverse moduri de politete sunt alte cazuri in care natura situatiei avertizeaza tinta ca ar putea fi inselata. De exemplu, gazda nu va insista foarte mult sa afle daca invitatii au spus adevarul atunci cand au afirmat ca s-au simtit bine la cina, precum nici o matusa nu ar trebui sa se ingrijoreze daca nepotul sau a mintit atunci cand a spus ca i-a placut cravata pe care aceasta i-a daruit-o.

Inselaciunea este de asteptat; chiar daca tinta suspecteaza ca nu i se spune adevarul, este nepotrivit sa se puna la indoiala. Pokerul este o alta situatie in care regulile jocului avertizeaza jucatorii ca va exista o inselaciune, si totusi nu este considerat a fi o minciuna. In unele situatii, doar anumite tipuri de inselaciune sunt admise. In poker, jucatorii nu pot folosi carti insemnate, precum nici cel ce imparte cartile nu poate ascunde un defect pe care el in cunoaste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.