Medicamente

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.67

nivel: Facultate

     Medicamentul este o substanta naturala sau sintetica folosita în practica medicala pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente si substantele folosite pentru investigatii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de catre cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie sa îndeplineasca anumite conditi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Medicamente

     Medicamentul este o substanta naturala sau sintetica folosita în practica medicala pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente si substantele folosite pentru investigatii de diagnostic. Medicamentul va fi administrat bolnavului numai de catre cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie sa îndeplineasca anumite conditii, si anume: substanta medicamentoasa sa aiba drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea sa fie facuta tinându-se seama de vârsta si sexul pacientului.

     Medicamentele sunt prezentate sub diferite forme farmaceutice:

     - pulberile se absorb repede din tubul digestiv, datorita marii suprafete de contact. Prezinta avantajul ca bolnavul beneficiaza de toti factorii activi din planta. Au dezavantajul ca se conserva mai greu, datorita descompunerii lor în contact cu aerul si umiditatea;

     - capsule sunt învelisuri folosite pentru acoperirea medicamentelor solide, moi sau lichide, cu scopul de a le masca gustul sau mirosul neplacut, cât si pentru a dirija actiunea medicamentului (învelisul rezista la sucurile gastrice si se desface numai în intestin);

     - pilule sunt forme farmaceutice solide sferice si cu greutate între 0,10-0,50g, obtinute din una sau mai multe substante active si cu diferiti excipienti. Se înghit fara a fi mestecate. Se conserva mai bine, si actiunea lor poate fi dirijata;

     - comprimate sunt forme farmaceutice de consistenta solida, cu aspect de cilindru sau disc. Sunt administrate oral sau dizolvate într-o anumita cantitate de apa. Sunt dozate cu precizie;

     - drajeurile sunt forme farmaceutice solide, acoperite de un strat protector pentru a masca gustul si mirosul neplacute al substantei active si de a-i dirija actiunea spre intestin;

     - solutiile sunt forme medicamentoase active repartizate uniform într-un lichid (de obicei apa).Solutiile pot fi simple sau compuse.

     Medicamentele vor fi pastrate în vase de culoare închisa pentru a fi ferite de lumina si, de asemenea, de umiditate (mai ales, drogurile vegetale si animale).

      Antibiotice

     Se obtin prin extractia, semisinteza sau sinteza chimica. Au activitatea asupra unor agenti infectiosi, dar în concentratii care nu sunt toxice pt. organism. Actiunea lor depinde de activitatea biologica a bacteriilor carora le modifica metabolismul, oprindu-le dezvoltarea sau chiar distrugându-le. Antibioticele au marele dezavantaj ca produc rezistenta germenilor fata de ele. Rezistenta dobândita la antibiotice, foarte importanta pt. practica, are mai multe mecanisme : mutatii genetice ale bacteriei, care din sensibila se transforma într-una rezistenta ; transmiterea de la o bacterie la alta a factorului de rezistenta.

     Antibioticele se folosesc in scop curativ, în toate infectiile cauzate de germeni sensibili (de exemplu : scarlatina, febra tifoida etc.) ; în infectii cu germeni necunoscuti, daca viata bolnavului este în pericol sau sunt posibile sechele foarte grave ; infectii cu evolutie cronica, în care antibioticele fac parte dintr-un tratament complex ( tuberculoza ). Folosirea antibioticelor în scop profilactic este limitata.

     Antibioticele nu sunt indicate pt. tratamentul bolilor virale ; pt. bolile usoare cu tendinta de vindecare spontana fara complicatii, infectiile localizate accesibil tratamentului chirurgical ; la bolnavii sensibilizati, unde pot aparea fenomene adverse foarte grave.      Penicilinele

     Antibiotice bactericide, putin toxice si cu buna toleranta. Sunt antibiotice naturale obtinute prin extractie sau prin semisinteza. Nucleul lor de baza este acidul 6-aminopenicilanic, de care se leaga un radical diferit pt. fiecare tip de penicilina.

     Penicilna G este solubila în apa, dar solutia fiind instabila, trebuie folosita în 24 h. administrata intramuscular, se reabsoarbe complet, dând niveluri sanguine maxime dupa 20-30 min. Administrata pe cale orala, este inactivata de sucul gastric acid. De asemenea, este inactiva de betalactamaza ( penicilinaza ) produsa de unele tulpini de stafilococ sau de bacili gram-negativi. Se elimina prin urina sub forma activa. Spectrul de activitate a antibioticului cuprinde :

     - coci gram-pozitivi ( streptococ, pneumococ, stafibcoc ) ;

     - coci gram-negativi ( meningococ )

     - bacili ( tetanic, carbunos, perfningens ).

     Este indicata pt. tratamentul anginelor, otitelor, sinuzitelor, pneumonii sau bronhopneumonii ; erizipel, antrax, gangrena gazoasa; lues; leptospiroze. Nu se recomanda a fi administrata în infectiile cu germeni rezistenti sau la cei sensibilizati la antibiotic ( uneori accidentele de sensibilizare sunt foarte grave, ducând la moarte ). Inainte de administrarea penicilinei, bolnavul va fi interogat cu grija cu privire la alte tratamente si la modul cum le-a suportat. Doza zilnica de penicilina variaza de la 1,2 milioane pe zi la câteva zeci de milioane u.i pe zi, si anume m septicemii, endocardite etc.

     Penicilina V ( fenoximelil penicilina ) se administreaza oral si nu este inactivata de sucul gastric acid. Este prezentata în comprimate de 200.000 u.i. care se administreaza cu 30 min. înainte de masa sau dupa 3h de la masa. Se absoarbe bine din tubul digestiv. Are aceleasi caracteristici farmacologice ca Penicilina G, precum si indicasiile si contraindicatiile acesteia. Uneori pot aparea greturi si dureri abdominale. Dozele de Penicilina V vor fi cu 50% mai mari decât cele de Penicilina G.

     Moldaminul prezentarea în flacoane de 600.000 si 1.200.000 u.i. este o penicilina depozit, de administrare parenterala. Administrat intramuscular se absoarbe lent, realizând niveluri sanguine mici, dar de lunga durata ( 4-6 zile ), suficiente pt. a împiedica streptococul beta-hemditic din gripa A. este folosit pt. profilaxia reumatismului poliarticular, a luesului cât si pt. tratamentul unor infectii streptococide usoare. Se administreaza intramuscular profund, în doza de 600.000-1.200.000 u.i. la interval de 4-6 zile.

     Penicilinele semisintetice. Ampicilina ( aminobenzilpenicilina ) este o penicilina semisintetica rezistenta la acizi, dar inactivata de penicilinaza ( ca si penicilina G si V ). In spectrul sau de actiune se cuprind si uniigermeni gram-negativi, iar fata de cocii gram-pozitivi este mai slaba decât penicilina G. Este prezentata sub forma de capsule operculate ( 0,25 gr ) pt. administrare orala si flacoane de 0,25 si 0,5 gr. Pt. administrare parenterala. Se absoarbe bine dupa administrarea orala si parentala, se concentreaza foarte bine în caile biliare. Eliminarea se face pe cale renala, nemetabolizata. Prezinta dezavantajul ca sensibilizeaza organismul mai mult decât alte antibiotice. Doza zilnica pt. adult este între 2-6 gr. ( dupa severitatea si localizarea infectiei ).

     Carbenicilina (Pyopen), penicilina semisintetica pt. administrare parenterala ( este inactivata de acizi ) nu este rezistenta la penicilinaza, dar are spectrul larg. Este folosita pt. tratamentul infectiilor severe ( meningite, infectii urinare ), dar contraindicata la bolnavii sensibilizati la late peniciline. Produce dureri dupa administrarea intramusculara.

     Meticilina este penicilina semisintetica pt. administrare parenterala ( nu rezista la aciditatea sucului gastric ). Rezista la penicilinaza, de unde si indicatia ei pt. tratamentul infectiilor cu stafilococi penicilinazopozitivi. Se elimina în cea mai mare parte prin rinichi. Este bine tolerata local si general. Doza zilnica pt. adult variaza între 4-6 gr., la interval de 4-6h.

     Oxacilina ( este prezentata în flacoane de 0,25 gr. Si capsule de 0,25gr. Substanta activa ). Este rezistenta l apenicilinaza stafilococilor ca si meticilina. Se administreaza oral, pt. ca rezista la actiunea aciditatii gastrice. Este bine tolerata local si general. Doza zilnica pe cale orala este 2-4 gr., preferabil pe nemâncate. In bolile severe si când calea digestiva nu este accesibila, se administreaza intravenos sau intramuscular, la intervalle de timp egale.     Cefalosporinele

     Sunt antibiotice semisintetice, bactericide si cu mecanism de actiune asemanatoare penicilinelor. Sunt rezistente la penicilinaza stafilococilor si la unele enzime ale bacililor gram-negativi. Sunt inactive fata de piocinic si proteus, dar active pe cocii gram-pozitivi. Si unele tulpini de germeni gram-negativi. Nu se vor administra bolnavilor sensibilizati la cefalosporine, cât si la cei sensibilizati la penicilina.

     Cefalotina (Keflin) este o cefalosporina care se administreaza parenteral (intramuscular, realizând niveluri sanguine pt. 4-6 h. ). Este greu tolerata, intramuscular (dureri) si intravenos, producând iritatii ale andovenei. Doza pt. adult si pe zi variaza în limitele foarte largi ( 2-6-10 gr. ) dupa severitatea si localizarea si localizarea infectiei.

     Cefaloridina este o cefalosporina carese administreaza parenteral, superioara cefalotinei, dar cu efecte importante nefrotoxice.      Aminoglicozidele

     Sunt antibiotice bactericide cu spectru larg, dar relativ toxice ( ato- si nefrotoxice ). Cuprind în spectrul lor germeni gram-pozitivi si gram-negativi, cât si bacilialcooloacidorezistente ( de exemplu, bacilul Koch ).

     Streptomicina nu se absoarbe pe cale digestiva si nici nu este distrusa de sucurile digestive. Administrata parenteral, se absoarbe si difuzeaza bine în tesuturi. Este un antibiotic relativ toxic, mai ales pt. nervul acusticovestibular, producând surditate. In caz de insuficienta renala, streptomicina este foarte periculoasa. Se foloseste în tratamentul tuberculozei ( asociata cu alte tuberculostatice ) ; în infectii severe ( endocardita ) în asociere cu penicilina. Este prezentata în flacoane de 1 gr. Doza zilnica pt. adult este de 1-2gr./zi, la intervale de timp egale.

     Kanamicina este prezentata în flacoane de 1gr. de sulfat de kanamicina. Administrata intramuscular, se absoarbe bine si repede, realizând niveluri sanguine eficiente pt. 8h. Nu se absoarbe pe cale orala. Se concentreaza foarte mult în urina ( între 30-700 ori ). Este activa pe coci gram-pozitivi ( stafilococ, pneumococi ) bacili gram-negativi ( Salmonella, Shigella, Klebsiella, Hemofili si bacilul Koch ). Este bine tolerata pe cale intramusculara, dar este un antibiotic nefrotoxic. Se foloseste pt. tratamentul septicemiilor, meningitelor, endocarditelor si al infectiilor urinare. Doza zilnica pt. adult este de 1gr, repartizata în 4 prize. Durata tratamentului este de 10-14 zile, urmarindu-se diureza, creatinina sanguina, auzul.     Gentamicina este prezentata în fiole de 2 ml care contin 40 mg de sulfat de kanamicina pe ml. Administrata pe cale orala nu se absoarbe, dar dupa administrarea intramusculara se absoarbe bine. Se concentreaza foarte bine în rinichi de unde se elimina sub forma de activa. Este activa fata de germenii gram-pozitivi (stafilococ, enterecoc, pneumococ), gram-negativi (E.coli, Klebsiella, Salmonela, piocianic). Toleranta locala este buna. Nu va fii administrata la bolnavii cu nefropatii acute sau cronice si la gravide. Doza zilnica pentru un adult este de 240 mg (3 fiole), la interval de 8h.

     Macrolidele

     Eritromicina este un antibiotic care se absoarbe bine dupa administrarea orala, difuzeaza bine în tesuturi si se concentreaza în ficat si în rinichi. Are un spectru de actiune asemanatoare Penicilinei ,,G", cuprinzând unii stafilococi rezistenti la penicilina. Are o toleranta digestiva buna. Este mai greu tolerata pe cale intramusculara sau intravenoasa. Dupa doze foarte mari, are efecte toxice hepatice. Este folosita pentru tratamentul bolnavilor sensibilizati la peniciline.

     Produsul românesc Eritromicina proprionil este prezentat sub forma de comprimate de 0,2g, care se administreaza cu 30 min. înainte de masa sau cu 3h dupa masa. Doza zilnica la adult este de 2-3g. Produsul pentru administrare parenterala Eritromicina lactobionat este prezentat în flacoane de 0,3g, fiind folosit când calea orala nu este accesibila. Doza zilnica pe cale parenterala este de 0,9g, în perfuzie venoasa lenta.

     Nu se solubilizeaza în solutie clorurosodica, deoarece precipitata.

     Tetraciclinele     Sunt antibiotice bacteriostatice cu spectru larg de actiune. Se absorb bine pe cale digestiva si difuzeaza bine în tesuturi. Patrund bine în pleura, peritoneu si pericard. Se concentreaza în ficat, rinichi, plamâni si splina. Sunt active pe gremeni gram-negativi, rickettsii, microplasme. Dau frecvente reactii adverse, ca: greturi, varsaturi, anorexie. Nu vor fi administrate bolnavilor sensibilizati la tetracicline, bolnavilor ulcerosi, celor care au colita ulceroasa si insuficienta renala.

     Produsul românesc Tetraciclina este prezentat în drajeuri de 0,25g, pentru administrarea orala. Doza zilnica pentru adult este de 2-4g, dându-se la intervale de timp egale.

     Doxicilina (Vibramicina) este prezentata sub forma de capsule (0,1g pe capsula) si flacoane injectabile (0,1g/flacon). Se absoarbe foarte bine din tubul digestiv. Are actiune antimicrobiana prelungita, permitând administrarea de doze mici si la intervale mari de timp.

     Doza zilnica pentru adult este de 0,2g (2 capsule) în prima zi, apoi 0,1g (o capsula) pe zi, timp de 7-10 zile. Pentru administrarea permanenta se solubilizeaza continutul unui flacon în 5 ml de apa distilata sterila. Reactiile adverse sunt rare: greturile, varsaturile, diaree.     Sulfamidele

     Sulfamidele sunt chimioterapice cu actiune bacteriostatica si cu spectru larg de actiune. Absorbtia lor digestiva este buna, cu exceptia celor neresorbabile ( formol ). Difuzeaza bine în tesuturi, concentrându-se în ficat si rinichi. Difuzeaza bine în lichidul cefalorahidian. Sulfamidele solubile se elimina prin urina. Sunt active fata de : coci gram-pozitivi, gram-negativi, bacili gram-negativi. Sunt bine tolerate pe cale digestiva. Pot produce fenomene adverse ca: greturi, varsaturi, hemoliza. Principala indicatie a sulfamidelor o constituie infectiile urinare acute. Nu sunt administrate bolnavilor sensibilizati la sulfamide, infectii cu germeni rezistenti, insuficienta hepatica si renala acuta, sau la gravide.

     Neoxazolol (Sulfafurazol), prezentat în comprimate de 0,5g, este o sulfamida solubila în urina si putin toxica. Se foloseste pentru tratamentul infectiilor urinare, dupa alcalinizarea urinei. Doza zilnica pentru adult este de 3-6g, apoi 2-3g/zi ca doza de întretinere.

     Cotrimoxazolul ( Biseptol, Septrin) este o substanta bactericida, datorita actiunii sinergice a sulfametoxazolului si a trimetoprimului. Este prezentat sub forma de comprimate, care se absorb bine pe cale orala. Patrunde bine în tesuturi si în lichidul cefalorahidian. Se elimina pe cale urinara, lent, realizând concentratii foarte mari în urina. Este activ fata de germenii gram-pozitivi si gram-negativi. Nu va fi administrat la bolnavii sensibili la sulfaminde. Doza zilnica la adult este de 2g (1g la 12h), timp de 7-10-14 zile.

     Sulfametinul, prezentat în comprimate de 0,5g, este o sulfamida de depozit, cu absorbtie digestiva buna, dar cu eliminare lenta. Este indicat pentru tratamentul infectiilor urinare: 1,5g în prima zi, 1g (2 comprimate) a doua zi, apoi 0,5g (un comprimat timp de 10-14 zile).

     Aspirina ( asprin, acesal, acetysal, asprocolfarit, istopzrin, rhonal, ruspirin )     Prezentare     -comprimate: contin acid acetilsalicilic 500mg ( cutie cu 20 bucati; benzi de celofan);

     -comprimate pentru uz pediatric: contin acid acetilsalicilic 100mg ( Flacoane cu 30 buc.).

     Actiuni farmacologice si terapeutice

     Efect analgezic, antiinflamator si antireumatic, antipiretic, antiagregant plachetar, inhibator al contractiilor uterinei; efectele se datoreaza, în principal, inhibarii formarii prostaglandinelor.

     Indicatii terapeutice:

     Reumatism poliarticular acut, poliartrita reumatoida si alte boli reumatismale; nevralgii, mialgii, dureri dentare, cefalee; stari febrile ( în boli infectioase, gripa, raceala comuna etc. ); profilaxia si tratamentul bolilor tromboembolice, îndeosebi a trombozelor arteriale ( eventual în asociatie cu anticoagulante sau dipiridamol, dupa caz ), combaterea tulburarilor provocate de agregarea plachetelo în trombocitemie; dismenoree; profilaxia arsurilor solare.     Mod de administrare:

     Adulti: pt. actiunea analgezica si antipiretica un comprimat de 0,5g o data, repetând eventual la fiecare 6-8 ore; ca antiinflamator în bolile reumatice cronice 3-5g/zi în cele acute 4-7g/zi în 4-6 prize; ca antiagregant plachetar, pt. profilaxia trombozelor, 1 comprimat o data la 2-3 zile.

     Copii: pâna la 2 ani; 0,1-0,2g/zi; 2-9 ani 0,2-1g/zi ( dupa vârsta ) peste 9 ani 1-1,5 g/zi ( în 2-3 prize ); în boli reumatice 60-100mg/kilo-corp si zi ( în 4-6 prize ). Comprimatele se desfac în apa si se iau imediat dupa mese; la copii comprimatele se desfac în putin lapte.     Reactii adverse si alte efecte nedorite:     Epigastralgin, greata, voma, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori hematemeza sau melena, alte hemoragii (prin insuficienta plachetara, eventual hipoprotrombinemic); ocazional cresterea transaminazelor ( la doze mari, administrate prelungit ); reactii alergice diverse: eruptii cutanate, bronhospasm ( mai ales la asmatici ; rareori reactie anafilactoida grava, cu asfixie sau colaps ( intoleranta încrucisata pt. toate inhibitoarele sintezei prostaglandinelor ); dozele mari pot provoca fenomene de salicism: ameteli, tinitus, cefalee, sudoratie, greata, voma, stare confuzionala, tahicardie, tahipnee; poate prelungi travaliul, întârzia nasterea si favoriza hemoragia post-partum.     Contraindicatii si precautii, probleme de interactiuni medicamentoase     Alergie la salicitati, intoleranta la salicitati si la antiinflamatoarele nesteroidiene ( inhibitoare ale sintezei prostaglandinelor ); ulcergastro-duodenal în evolutie, boli hemoragice si risc de hemoragii; prudenta în boala ulceroasa, astma, la renali ( administrarea îndelungata ) si în timpul sarcinii ( se evita în primul trimestru si în ultima luna ). Prudenta sau se evita ( dupa caz ) asocierea cu anticoagulante cumarinice ( risc crescut de hemoragii ), cortizoni ( risc de ulcer si hemoragii ), metotrexat ( toxicitatea acestuia este crescuta ), sulfamide anhidiabetice ( risc de hipoglicemie ), probenecid si sulfinpirazona ( efect uricozuric scazut ), spironolactona ( efect diuretic scazut ).

      Algocalmin

     Noramidopyrinium methansulfonate sodium, metamizal natrium, dipyrone, novalgine, novaminosulfon, al gopyrin, analgin.     Prezentare:

     - comprimatele contin noramidopirina metansulfonat de sodiu 500mg ( benzi de celofan, flac, cu 10 buc. );

     - - supozitoarele contin noramidopirina metansulfonat de sodiu 1g sau 300mg ( cutie cu 6 buc. )

     - fiole a 2ml solutie apoasa injectabila continând noramiddopirina metansulfonat de sodiu 1g ( cutie cu 10 sau 100 buc ).     Actiuni farmacologice si terapeutice

     - analgezic, antipiretic si antiinflamator, slab antispastic.     Indicatii terapeutice

     - cefalee, nevralgii, lumbago, dureri reumatismele articulare si musculare; stari febrile; colici ( biliare, ureterale etc ).     Mod de administrare

     Adulti: 1 comprimat, un supozitor a 1g sau, la nevoie ( dureri intense, colici ) o fiola intramuscular sau intravenos lent ( cel mult 1ml/minut); repetând eventual, fara a depasi 2g în 24 de ore.

     Copii: pâna la 3 ani, 10-50mg oral de 1-4 ori/zi; 4-15 ani, 25+150mg oral sau 300mg rectal de 1-4 ori/zi; la nevoie ( dureri intense, colici ) intramuscular 0,1-0,8g ( 0,2-1,6 ml ), dupa vârsta.     Reactii adverse si alte efecte nedorite

     - eruptii cutanate, leucopenie, chiar agranulocitoza ( foarte rar ).     Contraindicatii si precautii, probleme de interactiuni medicamentoase:

     - leucopenie, antecedente de agra

     - nulocitoza la noramidopirina si compusi înruditi; antecedente de agranulocitoza toxica, alergie la noramidopirina porfirie hepatica, deficit de G-6-PD.

      Antinevralgic

     Prezentare:

     - comprimatele contin acid acetilsalicilic 250mg, fenacetina 150mg si cafeina 50mg (benzi de celofan).     Actiuni farmacologice si terapeutice:

     - analgezic ti antipiretic prin acidul acetilsalicilic si fenacetina; stimulant psihomotor slab si antimigrenos prin cafeina.     Indicatii terapeutice:

     - cefalee, nevralgii, mialgii, dureri postoperatorii, stari febrile, gripa.     Mod de administrare:

     Câte un comprimat la nevoie, se poate repeta de 3-4 ori/zi.     Reactii adverse si alte efecte nedorite:

     - epigastralgii, greata, voma, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori hematemeza sau melena, alte hemoragii; ocazional cresterea transaminazelor; eruptii cutanate, bronho spasm; rareori reactie antilactoida grava, cu asfixie sau colaps; administrarea prelungita de doze mari poate fi cauza de leziuni renale, leziuni hepatice, anemie hemelitica si methemoglobinemie ( prin fenacetina ); dozele mari pot produce palpitatii, insomnie si tremor ( prin cafeina ).     Contraindicatii si precautii, probleme de interactiuni medicamentoase

     - alergie la salicilati, intoleranta la salicilati si la antiinflamatoarele nesteroidiene; ulcer gastro-duodenal în evolutie, boli hemoragice si risc de hemoragii. Prezenta fenacetinei contraindica preparatul la sugarii sub 3 luni, la bolnavii cu insuficienta renala si în caz de deficit de G-6-PD; prudenta la hepatici, anemici si în conditii de hipoxie. Atentie la asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc de hemoragii) si sulfamide hipoglicemiante ( risc de hipoglicemie).

      Paracetamol

     Paracetamol, acetaminophen actophen, doliprane, panadol, tyrenol.     Prezentare

     - comprimatele contin paracetamol 500mg ( benzi de celofan cu 10buc.);

     - supozitoare rectale contin paracetamol 250mg si 125mg ( cutie cu 6 buc. ).     Actiuni farmacologice si terapeutice:

     - analgezic si antipiretic cu actiune de intensitate moderata, similara fenacetinei.     Indicatii terapeutice:

     - cefalee, dureri dentare, nevralgii, mialgii, stari febrile.     Mod de administrare:

     Adulti: 1-2 comprimate ( 0,5-1g ) sau un supozitor rectal a 250mg, se poate repeta, dupa nevoie, de 4 ori/zi.

     Copii: peste 6 ani: ˝-1 comprimat ( dupa vârsta ) sau un supozitor a 250mg; copii de 1-6 ani: ˇ - ˝ comprimat sau un supozitor a 125mg ; doza se poate repeta, dupa nevoie, de 4 ori/zi.     Reactii adverse si alte efecte nedorite:

     - este mai putin toxic decât fenacetina; provoaca rareori eruptii cutanate algerice, trombocitopenie, anemie, agranulocitoza, leziuni renale, necroza hepatica ( la doze toxice ).     Contraindicatii si precautii; probleme de interactiuni medicamentoase:

     - alergie specifica, insuficienta hepatica, insuficienta renale grava; prudenta în timpul sarcinii ( mai ales în primul trimestru ).     DESFASURATOR:     o Medicamentul: formulare, forme de prezentare si de conservare;

     o Antibiotice;

     o Peniciline: Penicilina G, Penicilina V, Moldaminul, Penicilinele semisintetice, Carbenicilina, Meticilina, Oxacilina;

     o Cefalosporinele: Cefalotina, Cefaloridina;

     o Aminoglicozidele: Streptomicina, Kanamicina, Gentamicina;

     o Macrolidele: Eritromicina;

     o Tetraciclinele: Doxiciclina;

     o Sulfamidele;

     o Aspirina;

     o Algocalmin;

     o Antinevralgic;

     o Paracetamol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles