Mamifere - Ursul polar, jaguar si tigru bengalez

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.45

nivel: Gimnaziu

Jaguarul adult trăiește singuratic, cu excepția perioadelor de împerechere când femelele și masculii se alătură pentru scurt timp. Puiul își petrece primi ani lângă mamă, după care părăsește grupul și își caută propriul teritoriu de vânătoare.
Mărimea teritoriului de vânare este determinată de oferta de hrană a zonei respective. Dacă oferta este bogată, cum ar fi o pădure inocentă, jaguaru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mamifere - Ursul polar, jaguar si tigru bengalez

Jaguarul adult trăiește singuratic, cu excepția perioadelor de împerechere când femelele și masculii se alătură pentru scurt timp. Puiul își petrece primi ani lângă mamă, după care părăsește grupul și își caută propriul teritoriu de vânătoare.
Mărimea teritoriului de vânare este determinată de oferta de hrană a zonei respective. Dacă oferta este bogată, cum ar fi o pădure inocentă, jaguarului îi este suficient un teritoriu de vânătoare cu diametrul de 5 kilometri. Dacă hrana este în cantitate limitată, cum ar fi în jurul pădurilor exploatate, uneori teritoriul de vânătoare al unui singur jaguar poate depăși 500 de kilometri pătrați.

Un jaguar marcat de biologi a fost observat cel mai aproape la 800 de kilometri distanță, pe un nou teritoriu de vânătoare.
Dintre cele cinci specii de feline mari, aflate în captivitate: leul, tigrul, leopardul și leopardul-zăpezilor, toate se încrucișează relativ ușor, în timp ce jaguarul poate fi încrucișat numai cu leoaica.
Jaguarul este prima felină mare ce nu toarce.
Conform relatărilor indienilor amazonieni, jaguarul iese uneori din pădurea tropicală pentru a se juca alături de copii.

Jaguarul și omul

În trecut jaguarul trăia în regiunile din Arizona și Argentina, dar datorită vânatului intensiv efectivele au fost decimate sau distruse în totalitate. În cele mai multe țări, procesul început de vânători a fost exagerat și prin distrugerea pădurilor în scopul obțineri terenurilor agricole. În Venezuela și regiunile superioare ale râului Orinoco jaguarul este întâlnit destul de frecvent, în altele însă, este amenințat cu dispariția. Conform estimărilor, pe tot teritoriul Argentinei mai sunt doar sute de jaguari, astfel că în curând vor rămâne efectele din grădinile zoologice, ce se reproduc bine chiar și în condiții de captivitate.
Despre jaguar se spune că ar ataca omul. Conform unei legende, se spune că un jaguar a urmărit un om mai mulți kilometri, după care a dispărut pe nesimțite, la fel cum a apărut. Din aceasta deducem că a urmărit omul până la limita teritoriului său de vânătoare, iar dacă ar fi vrut să-l omoare , ar fi putut.

Reproducerea

Știm foarte puțin despre viața de cuplu a jaguarilor din libertate. Multă vreme au fost vânați pentru blana lor: în anii șaizeci în pădurile tropicale amazoniene din Brazilia, au fost omorâte mai mult de 1000 de exemplare pe an. Vânătorii au fost preocupați doar de găsirea și uciderea animalelor, fără să-i intereseze modul de viață al acestora. Astăzi biologii fac eforturi deosebite pentru a putea observa jaguarii în mediul lor natural, deoarece pot fi întâlnite doar puține exemplare. Cele mai multe informații le primesc de la grădinile zoologice, unde jaguarii se reproduc în condiții de siguranță.

Se pare că masculii și femelele se întâlnesc în libertate doar pentru a se împerechea.
După împerechere masculul părăsește femela, aceasta crescându-și singură puii.
Femela naște 1-4 pui, de 700-900 grame cu ochii închiși. În următoarele săptămâni încep să-și descopere mediul, iar în jurul vârstei de șase luni merg deja cu mama lor la vânătoare. Jaguarii tineri își petrec primii doi ani de viață vânând alături de mama lor, apoi o părăsesc și își caută teritorii proprii de vânătoare.
Nu este rar jaguarul de culoare complet neagră; tatăl a fost pătat, iar mama neagră.

Dimensiuni corporale
Talia: 68-78 cm
Lungimea: 112-185 cm; coada: 45-75 cm
Greutatea corporală: masculul 55-100 kilograme, femela 45-90 kilograme
Specii înrudite
Rude apropiate îi sunt: tigrul, leul, leopardul și leopardul-zăpezilor.

Tigrul bengalez – mai este numit și tigrul regal și el face parte din ordinul Carnivora, Familia Felidae, Genul și specie Pantera tigris tigris.
Frumusețea și forța tigrului regal inspiră respect.
Deoarece poate ucide și animale cu mult mai mari decât el, are renumele de a fi unul dintre cei mai temuți prădători.
Deși în grădinile zoologice culoarea vie a blănii sale, vărgată negru cu roșu, atrage imediat atenția asupra sa, în umbra vegetației silvatice, aceasta îl camuflează cu succes.

Mod de hrănire și vânare
Tigrii se furișează după pradă sub protecția întunericului. Sunt iuți pe distanțe scurte, dar prada rapidă, cum ar fi un cerb sănătos, nu prea o ajung din urmă.
Tigrul atacă din lateral sau din spate. Animalele mai mici le omoară mușcându-le de gât, iar pe cele mari le ucide retezându-le gâtul.
Vânează gauri (vita junglei) și bivoli. Un gaur mascul are greutatea de 700 kilograme, ceea ce este mai mult decât dublul greutății tigrului. Chiar dacă poate doborî și animale de o asemenea talie, preferă să vâneze animale tinere sau bătrâne, ce opun rezistență mai mică în luptă.

Tigrul din regiunea Sundarbanului vânează mai ales cerbi Axis, mistreți și șopârle.
Mod de viață
Tigrul umblă singuratic, în special noaptea. Teritoriul de vânătoare și-l marchează cu urina și secreția glandulară puternic mirositoare, acestea atenționând tigrii din vecinătate. Un alt mod de marcare al teritoriului de vânătoare este smulgerea scoarței copacilor. Resturile din pradă le acoperă cu frunze, pentru a le putea consuma mai târziu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles