Egiptul

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.92

nivel: Liceu

Egiptul se află în partea nord-estică a continentului african, pe tărâmurile a două mari. În partea de nord, Egiptul este scăldat de Marea Mediterană şi în partea de est, de Marea Roşie. Egiptul se învecinează la vest cu Libia, la sud cu Sudan şi la nord-est cu Israel. Între deşert şi tărâmul muntos al Mării Roş[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egiptul

Egiptul se află în partea nord-estică a continentului african, pe tărâmurile a două mari. În partea de nord, Egiptul este scăldat de Marea Mediterană şi în partea de est, de Marea Roşie. Egiptul se învecinează la vest cu Libia, la sud cu Sudan şi la nord-est cu Israel. Între deşert şi tărâmul muntos al Mării Roşii, întregul teritoriu este străbătut de fluviul Nil.

Egiptul este republică, denumirea oficială fiind Republica Arabă Egipt. Preşedintele Husni Mubarak stă în fruntea Ministerului Apărării şi este comandantul suprem al forţelor armate.

Egipt-ul este un adevărat muzeu în aer liber, tărâmul Faraonilor, Piramidelor şi al Sfinxului. Scăldat în istorie, cu mii de kilometri de oaze şi desert, împrejmuit de apele Mediteranei, ale Mării Roşii şi Nilului, Egiptul oferă toate posibilităţile pentru petrecerea unui sejur cu adevărat exotic şi palpitant. Cu atmosfera sa unică şi exotică promite să fascineze şi să satisfacă orice imaginaţie, oferind şansa unor descoperiri interesante, a unor sejururi care să-ţi umple sufletul de bucurie.

CAIRO ŞI SUPRAFAŢA SA METROPOLITANĂ

CAIRO ( în araba Al Qahira, înseamnă " victoriosul") este capitala Egiptului şi este cel mai mare oraş din continentul Africa. Localizat pe ambele maluri ale fluviului Nil aproape de capul deltei acestuia, în nordul Egiptului, locul a fost ocupat mai mult de 6000 de ani şi a servit drept capitală a numeroase civilizaţii egiptene.

Cairo este cunoscut local ca Misr, numele arab pentru Egipt. Orasul este marcat de tradiţiile şi influienţele estice şi vestice, noi şi vechi. Oricum oraşul reflectă şi sărăcia în creştere a Egiptului, dar ţine piept problemelor cauzate de creşterea masivă a populaţiei, de întinderea urbană şi de infrastructura deteriorată.

POPULAŢIA
Populaţia Egiptului este de 68 350 000 locuitori (68,5 locuitori/km˛). Aproape întreaga populaţie este concentrată (peste 98%) în valea şi Delta Nilului (unde se înregistrează o densitate de peste 1200 locuitori pe km2).
În 1996 populaţia oraşului Cairo era estimată la 6,8 milioane de locuitori. Oamenii din Cairo sunt cunoscuţi ca cairenei, aproape toţi fiind egipteni arabi.

Oraşul este un important centru islamic, iar caireneii sunt în general islamici; oricum oraşul este şi casa unei mari comunităţi copta, care îşi are originea în creştinii care au populat Cairo înainte de venirea islamicilor.
Faraonii, grecii, romanii, arabii, turcii şi englezii au domnit în Egipt, iar Egiptul modern este un amalgam al acestor moşteniri cu influenţe islamice, dar şi cu ceea ce a reprezentat secolul 20.
Numărul evreilor a scăzut semnificativ în a doua jumatate a secolului XX, scăderea datorându-se mai ales emigraţiilor în Israel.

CLIMA
Este mediteraniană pe litoralul nordic şi în deltă şi tropical-deşertică în rest.

CULTURA
Cea mai faimoasă instituţie de învătământ din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamică. Instituţia a fost construită lângă moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo.
Moscheea a fost fondată în 970, iar Universitatea în 988 de fatimizi. Universitatea Al Azhar constitue o voce autoritară în lumea islamică, iar poziţia sa în problemele importante este influenţabilă în Egipt şi în lumea arabă.
Alte instituţii sunt: Universitatea Cairo (1980) şi Universitatea Ain Shams (1950) care au împreună mai mult de 100000 de studenţi, şi Universitatea americană din Cairo, fondată în 1919.

Istoria Egiptului este păstrată şi expusă în numeroase colecţii muzeale. Fondat în 1903, Muzeul Egiptean conţine sute de mii de lucrări, incluzând mai mult de 1700 de piese din colecţia Tutankamon.

Muzeul artelor islamice (1881) conţine o vastă colecţie care "povesteşte" istoria civilizaţiilor islamice. Alte muzee păstrează colecţii referitoare la teme mai moderne. Acestea se înşiruie de la Muzeul-Palat Al Gawhara, construit în 1811 în stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil(1963) care conţine lucrari ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens şi alţi pictori europeni şi egipteni.

De la Herodot încoace, s-au scris nenumărate cărţi despre Egipt. Într-o viaţă de om, e imposibil să le citeşti pe toate. Cu toate acestea, Egiptul continuă să fie un loc fascinant şi misterios. Istoria în cifre spune ca civilizaţia egipteană este prima civilizaţie cunoscută.
Te intrebi, ce îţi poate oferi Egiptul atât de spectaculos?

Nici nu îţi poţi imagina câte minuni se ascund în această lume ale cărei origini se pierd undeva, în adâncul istoriei.
Memphis şi Sakara, Platoul marilor Piramide şi a enigmaticului Sfinx, templele construite, de-a lungul Nilului, între Abydos şi Abu Simbel, Valea Regilor şi a Reginelor sunt doar câteva destinaţii ale civilizaţiei faraonice, dintr-o enumerare de câteva pagini.
Arhitectura islamică, concentrată în moschei, palate, şcoli, mausoleuri sau băi publice, completează zestrea de monumente a unei ţări ce poate fi comparată cu un muzeu uriaş deschis de-a lungul Nilului.

Una dintre cele mai renumite staţiuni din Egipt, este situată pe malul Mării Roşii, la 500 km de Cairo. Marea cristalină este aici mărginită de plaje acoperite cu nisip fin. În unele locuri pătrund în mare recifuri de coral, a căror frumuseţe subacvatică îi încântă pe iubitorii de scufundări. Hurghada asigură condiţii ideale pentru baie şi diferite sporturi nautice, datorită climei plăcute şi a faptului că temperatura apei rar coboară sub 22°C. Nilul este el însuşi un personaj omniprezent, căci fără el n-ar fi fost posibile toate enumerările de mai sus şi n-ar fi posibile nici faimoasele croaziere şi nici romanticele plimbări. Egiptul nu este o destinaţie oarecare, este ţara misterelor şi a superlativelor, unde marii cuceritori au devenit, ei înşişi, cuceriţi de civilizaţia faraonică.

Căsuţele din paiantă stau alături de ruinele faraonice, înconjurate de clădiri din beton, oţel şi sticlă. Beduinii trăiesc în corturi din piei de capră, iar fermierii încă mai lucrează pământul cu unelte arhaice asemenea înaintaşilor lor. Unii orăşenii sunt îmbracati în veşminte lungi, alţii în Levis şi Reeboks, iar traficul auto intră în competiţie cu căruţele trase de măgari şi turmele de capre. Nicăieri în lume, aceste imagini contrastante nu sunt atât de izbitoare ca la Cairo, un oraş imens, ticsit de oameni, plin de sunetele claxoanelor, ghetourilor şi strigătele muezinilor ce cheamă credincioşii la rugăciune. Dar să nu vă imaginaţi că Egiptul este un regat al haosului şi al gălăgiei. Este şi un lung şi tăcut drum al caravanelor de cămile prin deşert sau un pod lung şi lat aruncat peste Nil.

PUNCTE DE INTERES
Cairo este considerat inima Egiptului de mai bine de 1000 de ani. Cairo islamic (care nu este mai islamic decât restul oraşului) reprezintă oraşul vechi, medieval, care te aruncă înapoi în timp, cu 600-700 de ani. Este cea mai populată zonă din Egipt şi, probabil, din întregul Orient Mijlociu. Districte asemenea Darb al-Ahmar sunt înţesate de străduţe înguste, case mici din paiantă, capre, cămile şi măgari. Pretutindeni, găseşti temple şi moschei, iar aerul este plin de mirosuri pătruzătoare de plante, animale şi oameni. În aceasta parte a capitalei punctele de atracţie sunt: Moscheea Ibn Tulun, care datează din secolul al IX-lea şi este una dintre cele mai mari din lume; Mausoleul lui Imam ash-Shafi'i, cel mai mare mormânt islamic în care se află îngropat unul dintre sfinţii Islamului; Citadela, una dintre cele mai teribile fortăreţe în care, timp de 700 de ani, şi-a aflat sediul puterea egipteană.

Cairo are ca vecini în est, sud şi vest deşerturi, iar în nord Delta Nilului. Capitala Egiptului include şi mai multe insule fluviale, care joacă un rol important în viaţa oraşului. Ca centru principal comercial, administrativ şi turistic a regiunii, Cairo are mai multe instituţii culturale, clădiri pentru afaceri, birouri guvernamentale, universităţi şi hoteluri, care creează împreună o activitate continuă.

Centrul oraşului comercial Cairo este Tahrir. Un loc al activităţii turistice, centrul cuprinde numeroase atracţii turistice printre care Muzeul Egiptean şi Moscheea Modernă Umar Makram.
În centrul oraşului se află insula Zamalik, care conţine cartierul comercial, Casa Operei ( fondată in 1869) şi Turnul Cairo(1957). Trei poduri leagă insula de ambele maluri ale fluviului.

Cairo, capitala Egiptului şi cel mai mare oraş al continentului african, desăvârşeşte cu succes orice vizită în această ţară. Aici este locul unde cele mai palpitante şi sofisticate atracţii africane, orientale şi europene se întalnesc şi se îmbină cu succes, unde prezentul se împleteşte armonios cu trecutul. Este paradisul bazarelor orientale cu îmbrăcăminte din piele, obiecte artizanale, parfumuri exotice şi condimente şi uleiuri unice, a cluburilor de noapte sofisticate, a hotelurilor moderne şi luxoase, a muzeelor şi monumentelor antice.Veţi rămâne uimiţi să descoperiţi că aici, de peste 3000 de ani religiile musulmane, creştine şi islamice coexistă în linişte şi armonie, ca istoria este prezentă la tot pasul în muzee - Muzeul Egiptean: comorile lui Tutankamon, holul Mumiilor (fiecare fiind însoţită de o scurtă istorie a familiei din care făcea parte), Muzeul de Artă Islamică, piramide - Piramida Giza, una dintre cele 7 minuni ale lumii, Sfinxul, monumente islamice, biserici creştine, precum şi în multe alte locuri care merită vizitate pentru a te bucura de minunile istorice ale acestui oraş.

Cairo copt este de fapt o fortăreaţă-oraş ridicată în timpul dominaţiei romane, cu mult timp înainte de construirea părtii islamice, reprezentând una dintre primele aşezări umane din lume. Din vechea aşezare a rezistat Fortăreaţa Babilonului, un turn construit în anul 98 d.Hr. Un alt punct de atracţie îl constituie Muzeul Copt, aflat la baza turnului. Cam atât despre Cairo!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles