Bioestetica - legatura intelect-infatisare

2x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Bioestetica (sau fiziognomia) este o teorie neștiințifică ce presupune existența unei legături între trăsăturile morale ale unei ființe și estetica din înfățișarea ei exterioară.

Sînt lucruri care, din cauză că le avem mereu în fața ochilor și ne-am obișnuit cu ele, ni se par firești și nu le mai acordăm nici o atenție, deși dacă am privi cu mai mult discernămînt, ne-am da seama că[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bioestetica - legatura intelect-infatisare

Bioestetica (sau fiziognomia) este o teorie neștiințifică ce presupune existența unei legături între trăsăturile morale ale unei ființe și estetica din înfățișarea ei exterioară.

Sînt lucruri care, din cauză că le avem mereu în fața ochilor și ne-am obișnuit cu ele, ni se par firești și nu le mai acordăm nici o atenție, deși dacă am privi cu mai mult discernămînt, ne-am da seama că ele ne ajută să înțelegem mai bine creația lui Dumnezeu și sensul vieții, pe care filozofii și filfizonii l-au căutat atîta vreme. În cursul evoluției vieții au apărut patru fiziognomii, patru legături între caracteristicile psihologice ale unui animal și estetica din înfățișarea lui exterioară.
................................................

1o Cea mai veche, cea mai primitivă și cel mai ușor de observat este bioestetica sexelor. Pe lîngă că cele două sexe ale unei specii − masculul și femela − au instincte fundamental diferite, ele se prezintă diferit și ca înfățișare. De obicei, seamănă între ele suficient de mult pentru a fi identificate ca specie, grupă sau rasă, dar există și cazuri (rare) în care această bioestetică e dusă la extrem și de-a dreptul “scandaloasă” : la unele animale primitive masculul și femela arată atît de diferit unul de celălalt, încît cu greu am bănui că fac parte din aceeași specie (femela nu numai că are altă formă și culoare, dar este și de zece ori mai mare ca masculul).

De asemenea, există excepții și de la regula că un animal păstrează același sex de-a lungul vieții : în mod uimitor, unele specii de pești sau batracieni sînt capabile ca, în decurs de cîteva săptămîni, să-și schimbe întreaga fiziologie a corpului pentru a deveni din femelă mascul sau invers.

2o O altă fiziognomie, mai evoluată, este fiziognomia inocenței. Dacă la organismele primitive puii nu sînt decît niște adulți în miniatură, capabili să ucidă încă din momentul cînd ies din ou, în schimb, la organismele evoluate (în principal la păsări și mamifere) puii au o fire blajină și pașnică. Prietenoși și inofensivi, depind întru totul de părinți să le procure hrana și să-i ferească de pericole. Această vîrstă a inocenței este însoțită și de un aspect fizic “drăgălaș”, o conformație a corpului în care, la unele specii capul, la altele membrele, sînt disproporționat de mari în raport cu corpul, și o geometrie a capului în care cutia craniană, globii oculari și urechile sînt mari, pe cînd nasul, pomeții, maxilarul și mandibula caraghios de mici.

Pe măsură ce animalul se maturizează și abandonează firea inocentă și naivă, aspectul drăgălaș și neajutorat dispare și el (cu excepția peștișorului guppy, a ursului panda, a papagalului ara și a altor cîțiva, care – nu știm de ce – păstrează înfățișarea simpatică și inofensivă și la maturitate).
Ceea ce este esențial în această bioestetică este că un volum mare aduce implicit o masă mare, deci o povară, încît bietul animal “se chinuie” să susțină un cap enorm și greu pe un gît subțire și firav sau să ridice niște picioare masive și grele cu o musculatură slabă și nedezvoltată. Acesta și este motivul pentru care mișcările lor sînt stîngace și neîndemînatice, iar înfățișarea lor ne inspiră sentimente de milă și duioșie.

De altfel, dacă aplicăm același procedeu unui om obișnuit și îl încălțăm cu pantofi mari și grei, efectul va fi același : datorită lor, va părea mai simpatic.


3o O altă fiziognomie, și mai evoluată, este cea a personalității animale. O privire mai atentă spre regnul animal – mai precis, spre partea lui superioară (pești, reptile, păsări, mamifere) – scoate în evidență o ciudată concordanță : în cadrul fiecărei grupe de animale, personalitatea puternică, instinctele de curaj și mîndrie, par să favorizeze o înfățișare nobilă din punct de vedere estetic, o “ținută falnică și impunătoare” ; temperamentul fricos sau meschin, dimpotrivă, un aspect fizic mai puțin impresionant sau chiar respingător. Despre marea majoritate a animalelor (la fel ca despre marea majoritate a oamenilor) cu greu s-ar putea face afirmații categorice în acest sens : nu s-ar putea spune nici că arată impresionant, nici că ar fi respingătoare sau urîte, dar în general, sînt considerate a arăta bine : felinele, falconiformele, teropodele și rechinii, și sînt considerate a arăta prost o serie de alte animale (pe care toți le evită).

Neexistînd indicii depre comportamentul teropodelor, s-ar putea la fel de bine ca vestitul tiranosaur să fi fost în realitate departe de imaginea de războinic cu care îl zugrăvim noi astăzi : un molîu leneș și urît mirositor, care se hrănea cu cadavre sau cu resturi rămase de la alții – dacă însă vom înclina să ni-i imaginăm ca “prădători feroce” sau “vînători de temut” o facem doar bazîndu-ne pe felul cum arată : arată bine.

Această bioestetică este cel mai adesea folosită ca simbolistică în operele noastre literare și filozofice : diferența dintre leu și porc, dintre vultur și rățoi, dintre cîinele de rasă și jigodie etc. Leul, vulturul, raptorul sau rechinul reprezintă pentru noi întruchipări ale perfecțiunii și au cea mai mare căutare ca blazon, stemă sau emblemă.

4o Dacă fiziognomia sexelor și cea a inocenței s-au păstrat și la om, în schimb, fiziognomia personalității a fost înlocuită cu una mult mai evoluată, mult mai subtilă și mult mai fină, iar la oameni noblețea în înfățișare este în raport direct cu inteligența minții (fiziognomia umană). Este, poate, aspectul cel mai curios și bizar al vieții noastre și numai pentru că nu înțelegem cum funcționează acest mecanism, nu înseamnă că trebuie să-i negăm existența. Ar fi cu atît mai greu să-l înțelegem, cu cît formulări ca “armonie” “frumusețe” “noblețe” “perfecțiune” etc. le definim echivoc și vag, una prin cealaltă, fără a avea o noțiune precisă despre ce desemnează aceste cuvinte sau criterii obiective, standarde la care să ne raportăm.

În principiu, noțiunea de “armonie” se referă la proporția care există între volumele ce alcătuiesc un tot : un animal “arată bine” atunci cînd elementele ce îl compun − capul, trunchiul și membrele − respectă o anumită proporție volumetrică unul față de celălalt, iar la rîndul lor, subdiviziunile ce alcătuiesc aceste elemente respectă și ele aceleași proporții (diferitele volume care alcătuiesc geometria capului, diferitele segmente care alcătuiesc membrele sau coada etc.)

Aristotel observa că la oameni corpul urmează evoluția sufletului, iar Ecleziastul spunea că “înțelepciunea omului îi luminează fața și asprimea feței i se schimbă”. Într-adevăr, în funcție de factorii sociali, de experiențele prin care trecem, de anturaj, de oamenii cu care intrăm în contact și pe care (fie conștient, fie fără să ne dăm seama) îi alegem drept model, inteligența se schimbă de-a lungul vieții ; o deprindem, în mod inconștient, de la oamenii pe care-i cunoaștem, și mai ales de la aceia, alături de care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ; dar ceea ce este cu adevărat extraordinar este modul cum aceste schimbări se răsfrîng asupra fizionomiei în ansamblu a persoanei, asupra trăsăturilor generale ale corpului, și mai ales a feței, și cum niște influențe exterioare modelează armonia în proporții a corpului.

(De altfel, e ceva ce am observat cu toții, dar din oarecare motive ne ferim să vorbim despre asta : poate fiindcă la prima vedere sună absurd, sau poate că lipsa frumuseții este cea care cauzează oamenilor o atît de profundă frustrare). Dacă, în principiu, frumusețea este accesibilă oricui, înseamnă că cei care nu au dobîndit-o ar fi cazul să deschidă mai larg ochii și să aleagă cu mai mare grijă ce lucruri consideră ei valori și ce fel de oameni își aleg drept model de urmat (cu alte cuvinte : ar fi cazul să evite măscăricii și poznăceii și să privească spre oamenii cu adevărat mari, din al căror exemplu avem cu toții de învățat.)

Ne-am obișnuit în mijlocul unei lumi neevoluate să vedem fizionomii grosolane și primitive, așa-zisele “mutre de țărănoi”, care nu prea ne plac ; dar pe măsură ce ne îndreptăm spre cercuri mai aristocratice și de elită − unde și educația este mai aleasă − se observă și o misterioasă îmbunătățire a formelor, care devin mai rafinate, mai frumoase, uneori nobile.

Variația intelectului și a fizionomiei merg mînă în mînă și orice evoluție în bine a primului înseamnă un progres în aceeași măsură a celeilalte, la fel cum o scădere a inteligenței duce la pierderea frumuseții și accentuarea deformărilor fizice. Ajunge dacă fiecare din noi aruncă o privire înapoi spre propriul trecut și spre prietenii din copilărie, pentru a-și aminti de cei care au apucat-o spre medii “mai puțin academice”, cum mediul prost i-a schimbat, nu doar la fire, ci pocindu-le și înfățișarea (de obicei, de aceștia ne aducem cu greu aminte fiindcă nu i-am băgat niciodată în seamă, nu le-am acordat nici o atenție).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles