Apa - sursa a vietii

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.23

nivel: Gimnaziu

Apa este simbolul vietii. Lipsa apei inseamna pustiu, excesul, catastrofa. Societatea si insasi viata sunt de neconceput fara apa. De-a-lungul istoriei, milioane de vieti s-au stins fie din prea putina apa, fie din prea multa apa. Asezari omenesti, orase si state s-au nascut si au disparut la margine de apa.

Geografia apei: surse si resurse / caractere de marimi diferite

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apa - sursa a vietii

Apa este simbolul vietii. Lipsa apei inseamna pustiu, excesul, catastrofa. Societatea si insasi viata sunt de neconceput fara apa. De-a-lungul istoriei, milioane de vieti s-au stins fie din prea putina apa, fie din prea multa apa. Asezari omenesti, orase si state s-au nascut si au disparut la margine de apa.

Geografia apei: surse si resurse / caractere de marimi diferite

Din suprafata planetei noastre, 510 milioane km≤, Oceanul planetar ocupa 361 milioane km≤, ceea ce reprezinta 70,8%, iar uscatul, doar 149 milioane km≤, adica 29.2%. Pe Terra exista apa dulce, apa sarata, ape termale si ape minerale.
In afara de mari si oceane, apa se mai gaseste in rauri si fluvii, in lacuri si mlastini, ca si in panzele freatice subterane ale uscatului. Lacurile pot fi subterane sau de suprafata. Lacurile de suprafata sunt cel mai adesea de campie, mai rar de deal sau alpine care pot fi de origine glaciara sau vulcanica.
De asemenea, apa exista in ghetari si asezari de zapada, precum si in precipitatii sub forma de ceata, burnita, ploi, grindina si zapada.
Volumul global al acestor resurse este estimat la 1454 milioane km≥, din care volumul oceanelor si marilor este de 1362 km≥. Apele continentale (rauri, fluvii, lacuri, ghetari etc.), de altfel singurele surse de apa potabila pentru cei peste 5 miliarde de locuitori contemporani ai globului, le revin din cantitatea de apa a globului doar 37800 mii km≥ (2,7%).
In general, repartitia apei pe glob nu este uniforma. Resursele de apa sunt concentrate in anumite zone geografice si foarte rare, in altele. Vom intalni regiuni abundente in lacuri si cursuri de apa si altele in care acestea lipsesc cu desavarsire.
De asemenea, debitele si ramificatiile hidrografice pot varia de la o zona la alta. Exista situatii in care debitul este important, dar ramificarea bazinului hidrografic este slaba, sau dimpotriva, desi remaficarea este importanta, debitul este redus.
Tarile Asiei, majoritatea fiind agrare, se confrunta cel mai adesea cu problema apei in vederea asigurarii debitelor necesare pentru irigatii si energie electrica, in paralel cu lupta impotriva inundatiilor.
Desi Canada este considerata ce mai bogata in apa din lume, preluand 1/6 din rezervele de apa dulce ale Terrei, 2/3 din apele sale se indreapta spre nord.
Egiptul, tara cu cea mai mare lipsa de apa din lume, depinde integral de apele Nilului, cel mai mare fluviu al Terrei (6670 km), care patrunde in tara din directia Sudanului.
In larga paleta a apelor continentale, alaturi de apele curgatoare, strajuiesc de-a lungul secolelor si milenilor, risipite la campie, deal sau munte, nenumarate lacuri, balti si mlastini. O comparatie intre volumul de apa dulce din rauri si cel din lacuri arata astfel: 3780 km≥ fata de 132100 km≥ sau in proportii, 0.01% la 0.35% din volumul total de apa dulce.
Ghetarii reprezinta una din formele curente in care se prezinta apa si contin cel mai mare volum de apa dulce. Din disponibilul de apa dulce al Terrei, lor le revin 77.20% (29189 mii de km≥). Pe Terra sunt intinse zone de ghetari.
Exista o situatie pe care nu o putem trece cu vederea. Unele fluvii sau rauri sunt „intretinute” cu ape provenite din topirea ghetarilor. In postura aceasta se gasesc apele alimentate din Anzi, Loa si Bio-Bio din Chile, si multe altele.
In afara de rauri, care se nasc si dispar, sunt si lacuri care se nasc si dispar. Ele se nasc sidispar vremelnic sau definitiv. Apar, mai ales, sub forma unor pseudolacuri, balti si mlastini.
Adesea, lacurile interioare sunt sarate, neconstituind surse de apa potabila naturala.
Apele marilor si oceanelor sunt navigabile. La fel, unele rauri si fluvii interioare.
Din reteaua hidrografica a Terrei nu trebuie sa omitem izvoarele cu ape mineralizate a caror actiune benefica o cunoastem cu totii. Numeroase izvoare de ape minerale intalnim in Polonia, Romania si alte tari. Aici punem punct succintei prezentari despre sursele de apa pe Terra.
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.