Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Vest si regiunea Ron Alpi

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Referat despre Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Vest si regiunea Ron Alpi
În Timișoara, principalele obiective turistice sunt:
Castelul Huniazilor (1307-1318 refăcut între 1443-1447 și restaurat în 1852-1856) azi găzduiește Muzeul Banatului cu specific de istorie;
Bastionul și ruinele cetății (sec. XV-XVIII, restaurant în sec. XX); Clădirea Primărie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Vest si regiunea Ron Alpi

Referat despre Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Vest si regiunea Ron Alpi
În Timișoara, principalele obiective turistice sunt:
Castelul Huniazilor (1307-1318 refăcut între 1443-1447 și restaurat în 1852-1856) azi găzduiește Muzeul Banatului cu specific de istorie;
Bastionul și ruinele cetății (sec. XV-XVIII, restaurant în sec. XX); Clădirea Primăriei vechi (sec. XVIII în stil baroc);
Catedrala Deschau (din 1735, restaurat în 1802 în stil neoclasic); Palatul Episcopal în stil baroc din 1752;
Palatul prefecturii din 1754 (stil baroc restaurat în 1774 și 1885, azi Muzeul de Artă);

mai multe biserici între care:
Mănăstirea Franciscană, Biserica ortodoxă sârba Sf. Gheorghe, Biserica romano-catolică Sf. Ecaterina, Biserica Mizecordienilor, Biserica greco-catolica Nașterea Maicii Domnului, Biserica romano-catolică Iosefin, Biserica sârba Sf. Nicolae, Biserica din lemn Sf. Dumitru, Biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil;
Catedrala ortodoxă a Mitropoliei Banatului Sf. Trei Ierarhi;
Cazinoul Militar (azi Casa Armatei);
Clădirea Teatrului Național;

Monumentul Sfânta Treime; statuile:
Sf. Maria și Ioan Nepomuk, Lupa Capitolina numeroase parcuri îndeosebi în lungul canalului Bega; ștrandul termal. În Timișoara se găsesc 32 hoteluri, pensiuni (cele mai importante fiind Ana și Best Western Ambassador, ambele de 4 stele) precum și peste 70 de restaurante și alte unități de alimentație publică.

Șoseaua națională care unește Timișoara de Arad străbate o mare parte din Câmpia Ving, trecând pe la est de Băile Calacea, prin Vinga și pe la vest de Cruceni. Aradul, constituie un centru turistic cultural ca și Timișoara unde se remarcă printre obiectivele turistice, Cetatea Aradului ridicată în sec. XVI și refăcută în sec. XVIII; Clădirea primăriei construită între 1874-1876, în stilul renașterii flamande, dominate de un turn de 45 m; Teatrul vechi intr-o clădire în stil baroc; Palatul Culturii construit între 1911-1913 în stil ecletic; Palatul Justiției în 1892 în stil renascentist; Palatul Băncii Naționale, ridicat între 1906-1908 în stil neoclasic; Catedrala ortodoxă-română; Catedrala romano-catolică; Biserica mănăstirii Gai; Biserica de lemn Sfinții Apostoli Petru și Pavel; Biserica ortodoxă sârbă; Biserica Roșie; Palatul CFR; mai multe hoteluri, pensiuni (6), restaurante (15) recunoscute prin calitatea serviciilor.

Turismul în regiunea Ron-Alpi este concentrat (pentru ski) în Alpii Francezi (Chamonix-Mont Blanc), Lyon (pentru cultura sa) și în Ardèche. Regiunea față de cea din Vest România dispune de activități mai complexe în ceea ce privește turismul montan, cu amenajări pentru ski mult mai multe și mai dezvoltate, cu un grad de ocupare foarte intens.
Lyon este un oraș modern, în regiunea Rhône situat în partea de est a țării în regiune-Alpi. Lyonul ofera numeroase monumente istorice si de arhitectură. Printre cele mai importante se numără Bazilica Notre Dame de Fourvière, St. John și biserica romanică Wed Martin d'Aina. Apoi, există Bellecour pătrat, care este înconjurat de clădiri istorice. Contrast interesant aici creează o statuie a lui Louis XIV. În Lyon sunt, de asemenea, multe muzee.

Cele mai vizitate sunt Musée des Beaux Arts Lyon și Musée des Tissus . Din 1998, partea istorică a orașului Lyon a fost înregistrată în Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Lyon are multe parcuri și grădini, printre acestea fac parte cel mai frumoase parcuri Jardin Botanique de Lyon, care are o suprafață de 8 hectare și Parcul Tête d'Or, care este cel mai mare parc din întreaga Franță, cu o suprafață de 117 hectare. Lyonul găzduiește în fiecare an, multe evenimente culturale și festivaluri. Cel mai bine-cunoscut este Festivalul Fête des Lumieres, de asemenea, cunoscut sub numele de Festivalul Luminilor, Festivalul "Nuits de Fourvière a Festivalului și d'Bienala de artă contemporană, toate fiind organizate în fiecare an în iunie și august. În prezent în Lyon locuiesc aproape 470 de mii de locuitori. Cu părțile sale suburbane care înregistrează mai mult de 1,6 milioane de persoane, ceea ce face să fie a 2-a conurbație din Franța după Paris cu 2.353.495loc.

În împrejurimile orașului putem numi câteva curiozități turistice ca de exemplu Saint-Chef la aproximativ 44 km de oraș, Villard-de-Lans la aproximativ 96 km, La Casamaures la aproximativ 93 km, Musée des Tissus la aproximativ 1.6 km, Museum of Fine Arts Lyon la aproximativ 0.1 km.
Chamonix, situat în partea de nord a Alpilor, la poalele Masivului Mont-Blanc, Chamonix este un oraș aflat foarte aproape de punctul de frontieră dintre Franța, Elveția și Italia. Deși nu este foarte mare ca suprafață (are aproximativ 245 kmČ), orașul găzduieste anual milioane de turiști atrași atât de posibilitatea de a practica sporturi montane, cât și de peisajele mirifice care se află în zonă. Situat pe teritoriul localității vecine, Saint-Gervais-les-Bains, Vârful Mont Blanc (4808,75 m) este, probabil, principalul punct de atracție turistică. Pe lângă acesta, în zonă se află alte câteva piscuri ce depășesc 4000 m: l'Aiguille Verte, La Dent du Géant, Les Grandes Jorasses, Le Mont Maudit și Le Mont Blanc du Tacul.

Dupa construcția primului hotel de lux în zonă (Hotel de L’Union, in 1816), regiunea devine un adevărat punct de atracție turistică, iar odată cu inaugurarea liniei ferate St. Gervais Le Fayet – Chamonix, în 1901, orașul situat la poalele Mont-Blancului devine locul preferat al iubitorilor de sporturi de iarnă. Organizarea primei ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă la Chamonix, în 1924, este evenimentul care a declanșat o adevarată isterie în rândul turiștilor din întreaga lume, astfel încât astăzi Chamonix găzduieste peste 5 milioane de turiști anual.

Actualmente, orașul a devenit un fel de loc sacru al pasionaților de schi. Pârtiile de schi sunt deschise din decembrie pana în mai, în funcție de conditiile meteo. Ceea ce trebuie reținut este că în Chamonix nu se poate schia vara. Pârtiile acopera trei arii principale: Brévent / Flégère (care oferă o imagine superbă a Mont-Blancului.), Les Grands Montets (în partea de nord, dominând localitatea Argentière) și Balme (în partea dinspre Elveția). Les Grands Montets (1235 m - 3300 m), cele trei piste de pe versanții Argentiere, Lognan și Pendant oferă posibilități multiple pentru schiori și pentru iubitorii de snowboard, sezonul de vârf prelungindu-se până în luna mai.

În zona Lognan este amenajat un snowpark și un boardercross. Brévent / Flégère (1030 m - 2525 m), cele două domenii sunt legate între ele printr-un teleferic. Zona este foarte cautată de turiști pentru peisajul extraordinar pe care îl oferă Alpii, în toată splendoarea lor. Pistele de schi de aici corespund pretențiilor unor categorii foarte variate de schiori, Balme (1453 m - 2270 m), într-o ambianță montană extraordinară, acest domeniu oferă posibilități multiple de ski pe doi versanți disctincți. În zona Charamillon, pistele sunt foarte largi și destul de line, oferind o priveliște splendidă a văii Chamonix, în timp ce în zona Vallorcine puteți schia printre brazi, până la granița cu Elveția, Les Houches (950 m - 1900 m) în această zonă există piste amenajate prin pădure, astfel încât natura poate fi admirată cu toate frumusețile ei.

Aproape 23 de hectare sunt amenajate cu ninsoare artificială pentru a putea oferi piste de bună calitate, indiferent de capriciile vremii.
Pe lângă aceste pârtii foarte căutate de către schiorii împătimiți și de către cei profesioniști, Chamonix este o stațiune renumită și pentru faptul că aici se poate naște pasiunea pentru sporturile de iarnă. Există foarte multe pârtii pentru copii sș pentru începători sau pentru cei care doresc să experimenteze noi tehnici de schi, dotate cu parcări, restaurante de lux etc. Les Chosalets (situată la 500 de metri de telefericul din zona Lognan), Le Savoy (în inima Chamonixului), La Vormaine (în zona Balme) și Les Planards (cel mai mare domeniu pentru copii, format din 4 piste) sunt cele mai căutate pârtii pentru debutanți.

Chamonix este vizitat nu doar de amatorii de sporturi de iarnă, ci și de turiști care doresc să simtă pur și simplu aerul tare al munților sau vor să își petreacă o vacanță departe de lumea monotonă a orașelor moderne. Cei care nu practică schiul, dar sunt îndrăgostiti de peisajele montane pot să admire Alpii în toată măreția lor, apelând la mijloacele de transport specifice unei stațiuni montante: telegondola, telecabina etc.

Traseul Montenvers – Mer de Glace este unul dintre cele mai frumoase, oferind turiștilor posibilitatea de a admira panorama impresionantă a imensei Mer de Glace precum și a altor masive celebre (Les Dru sau Les Grandes Jorasses).

4. Accesibilitate turistică: infrastructura de transport
Infrastructura turistică din Regiunea Vest România este bine dezvoltată, dar mai trebuie modernizată. Arealul este străbatut de căi ferate și șosele care se înscriu fie pe direcția nord-sud (longitudinal) fie spre est-vest (transversal). Șoselele principale sunt E68 București-Pitesi-Arad-Nădlac, E70 București-Craiova-Lugoj-Timișoara-Moravița cât și de drumul național Arad-Timișoara-Moravița, de unde se desprind numeroase drumuri secundare. În acest areal sunt înscrise magistralele feroviare București-Timișoara (cu puncte de frontieră la Stamora Moravița și Jimbolia), București-Brașov-Arad (trecerea peste granițe se realizează la Curtici). Cele 2 orașe principale din regiunea Vest dispune de aeroporturi, din Timișoara realizându-se și curse internaționale.

În depresiunile și pe culoarele principalelor văi din zona Montană, rețeaua de așezări umane, în care se află majoritatea obiectivelor turistice antropice, sunt legate printr-un ansamblu de drumuri parțial modernizate. Între acestea un rol esențial Orșova-Caransebeș-Reșița (cale ferată și șosea), Reșița-Anina-Oravița, Orșova-Bozovici-Anina. Deosebit de importante sunt șoseaua din lungul Dunării (Baziaș-Moldova Nouă-Orșova), cea care urcă din Reșița la stațiunea Semenic, cea de Valiug, la Trei Ape și Slatina Timiș (șosea parțial modernizată) prin Bocșa sau Lugoj, Reșița-Oravița cu posibilități de legătură peste granițe.

Acestea alcătuiesc scheletul rețelei de drumuri din care se desprind numeroase șosele forestiere, poteci ce duc în munți la diverse obiective naturale. In regiunea Ron-Alpi transportul aerian este deservit de aeroportul Lyon-Saint-Exupéry (inaugurat în 1976), situat la 20 km spre est. În 2006 pe aici au tranzitat 6.752.333 pasageri. De mai mică importanță este aeroportul Lyon-Bron. Linii feroviare de mare viteză leagă Lyonul de nordul și de sudul Franței prin intermediul trenurilor TGV. Lyonul are două gări principale: gara Lyon-Part-Dieu, construită special pentru TGV-uri și care a devenit principala poartă feroviară pentru destinațiile mai îndepărtate, și gara Lyon-Perrache, o gară mai veche dar modernizată din temelii, care deservește mai ales transportul regional. Numeroase trenuri, incluzând TGV-urile, sunt deservite de ambele gări. Există și câteva gări mai mici: Gorge de Loup, Vaise, Venissieux și Saint-Paul. Aeroportul Lyon Saint-Exupéry are propria sa gară .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles