Al doilea razboi mondial - campanii militare in Europa 1939-1942

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.50

nivel: Facultate

Referat despre Al doilea razboi mondial - campanii militare in Europa 1939-1942
REMILITARIZAREA : Un ultim aspect luat in calcul privind cauzele razboiului este remilitarizarea Renaniei, regiune care prin Tratatul de la Versailles se interzicea orice tip de armata si arme. Insemna o incalcare a tratatului. Reactiile au fost in zadar, Hitler avand un motiv bine intemeiat : reinarmarea celorl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Al doilea razboi mondial - campanii militare in Europa 1939-1942

Referat despre Al doilea razboi mondial - campanii militare in Europa 1939-1942
REMILITARIZAREA : Un ultim aspect luat in calcul privind cauzele razboiului este remilitarizarea Renaniei, regiune care prin Tratatul de la Versailles se interzicea orice tip de armata si arme. Insemna o incalcare a tratatului. Reactiile au fost in zadar, Hitler avand un motiv bine intemeiat : reinarmarea celorlalte puteri : Anglia, Franta si Rusia. Pe langa aceasta se adauga si reintroducerea serviciului militar obligatoriu in Germania.

b) Desfasurarea razboiului
Al Doilea Razboi Mondial s-a desfasurat in perioada 1939-1945. Germania incheiase un pact de neagresiune cu Poloniar, iar Polonia a incheiat cu Anglia si Franta pentru a interveni in caz ca este atacata de Germania.
Teatrul de razboi se incheie pe urmatoarele teritorii : Europa, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Asia de sud-est, Orientul Mijlociu, Marea Mediterana si Africa, fiind implicate doua mari aliante, fiecare avand un numar de tari impotriva celorlaltem, si anume :

AXA ROMA-BERLIN-TOKYO : cuprindea Germania, Imperiul Japonez, Italia, si care pe parcurs se va inmulti, pentru ca in final Japonia sa incheie razboiul odata cu lansarea bombelor atomice.

ALIATII : cuprindeau tari ca Regatul Unit, Franta, Polonia, Republica China, URSS (1941), SUA (1941) care reusesc sa invinga AXA.

In timpul razboiului au avut loc schimbari de tabere, cum ar fi Romania care intre in razboi in 1941 de partea Germaniei pentru ca in final sa lupte de partea Aliatilor; URSS prin pactul Ribbentrop-Molotov(1939) , garanta ca nu va ataca Germania, pentru ca in 1941 sa se intoarca impotriva ei.


III. Campanii militare in al Doilea Razboi Mondial
a) Anul 1939 : CAMPANIA DIN POLONIA
Pentru a-i oferi Poloniei reconstituite in 1919 acces la mare,Tratatul de la Versailles prevede crearea unui coridor intre Pomerania si Prusia Orientala, iar aceasta portiune de teritoriu are un port important : Danzig, care e locuit de germani, devenind oras liber sub egida Societatii Natiunilor. Dupa remilitarizarea renaniei Hitler cere revendicarea acestui port pe fondul populatiei germane. Primele amenintari la adresa Poloniei au loc in regiunile locuite de minoritatile germane. In timpul conflictului germano-polon privind cedarea Danzig-ului, Poloniei ii sunt oferita garanti de securitate din partea Angliei si Frantei. Incepand din luna aprilie 1939, incidentele de frontiera se multiplicasera in Polonia.

La Danzig autoritatiile dominate de nazisti se straduiau sa distruga statutul de oras liber si sa creeze o forta militara, folosindu-i in acest scop pe nazistii veniti din Prusia imultind amenintarile. Hitler ordonase pe 22 august comandantilor sa atace Polonia in noaptea de 25 spre 26 august, imediat dupa semnarea tratatului germano-sovietic, atac care s-a amanat pe motiv ca Hitler sperase sa reinvie spiritul politica de reconciliere al englezilor, dar aceasta politica esuase definitiv. Eliminarea constrangerilor impuse de sistemul de la Versailles in 1919, unirea populatiilor de origine germana, nevoia de ‘spatiu vital’, rezolvarea pentru totdeauna a diferentelor franco-germane, toate acestea insemnau razboi. In anul 1936, cheltuielile Germaniei se ridicau la uriasa suma de 70 miliarde marci. In anul declansarii razboiului Germania detinea cateva atuuri deloc de neglijat, care o plasa in ‘varful’ suprematiei militare : demografic, populatia Germaniei crestea dupa anexarea Austriei si Cehiei la 85 milioane locuitori; o forta de blindate care numara 3200 de tancuri grupate in 6 devizii Panzer, sub comanda lui Guderian, Luftwaffe numara peste 4000 de avioane, dintre care 1000 de vanatoare si 1800 de bombardamente.
La 1 septembrie 1939 trupele hitleriste invadeaza Polonia, marcand astfel inceputul celui de-al doilea razboi mondial.

In momentul declansarii razboiului armata poloneza numara : 30 de divizii active si 10 divizii de rezerva; 12 brigazi mari de cavalerie; puteau mobiliza aproximativ 2,5 mil. de ‘barbati gata instruiti’, insa dotarea tehnica era slaba : 420 de avioane si 100 de tancuri moderne, cat despre planul de aparare al comandantului polonez era defectuos. Pentru a-si respecta garantiile oferite Poloniei de Anglia si Franta, ultimele doua declara razboi Germaniei la 3 septembrie 1939. Franta a mobilizat efective militare insumand 110 divizii, din care 65 erau active. Anglia promisese la inceputul razboiului sa trimita in Franta 4 divizii regulate, in realitate a trimis echivalentul a 5 divizii, bombardierele Angliei depaseau cu putin cifra de 600 cu mult sub jumatate din cea a Germaniei. Campania din Polonia a fost deosebit de rapida, marcand debutul succeselor unui razboi fulger, care a uimit chiar si elita armatei germane. Contropirea Poloniei a reprezentat prima testare practica a razboiului fulger. In teritoriile poloneze au patruns trupe germane concentrate in Pomerania si Prusia Orientala, formand grupul de armate ‘NORD’ si din Silezia si Cehia grupul de armate ‘SUD’. Infrangerea poloneza nu se datoreaza doar germanilor ci si interventie rusesti.

La 17 septembrie, conform intelegerilor stipulate in pactul sovieto-german, si in protocolul aditional secret, unitatii ale Armatei Rosii trec frontiera polono-sovietica, insumandu-si 47% din teritoriul tarii. Armata germana in doar o saptamana a ajuns in Varsovia iar in 3 saptamani s-a predat : 28 septembrie 1939. Cauzele infrangerii sunt multiple, in primul rand majoritatea trupelor poloneze erau dispuse pe un arc de cerc de vreo 200 km, de-a lungul frontierei cu Germania, in loc sa se creeze grupari de soc pentru operatiuni ofensive; nu era bine inzestrata din punct de vedere militar : artileria fusesera zdrobita de la inceputul campaniei.

‘ RAZBOIUL CIUDAT ‘ : este perioada de dupa incetarea operatiunilor militare din Polonia, fortele anglo-franceze stabilindu-se in spatele liniei Maginot de la frontiera cu Germania, asteptand atacul hitlerist. Intre timp guvernul englez si francez au interzis bombardarea centrelor industriale din Germania pentru a nu provoca contramasuri din partea Luftwaffe. In aceasta perioada Hitler a incercat sa incheie pacea pentru a-si consacra victoriile si pentru a ingloba noile sale cuceriri. Bineinteles ca atat Anglia si Franta refuza, afirmand ‘ nu vom depune armele decat atunci cand vom avea garantia unei securitati care sa nu fie pusa in discutie la fiecare sase luni’.

Ca raspuns acuza Aliatii ca nu doresc pacea, continuand razboiul. Acest ‘razboi ciudat’ avea sa dureze 8 luni, afectand moralul trupelor mobilizate. Doar pe mare razboiul era ceva mai activ : submarinele germane au reusit sa scufunde un mare numar de nave ale aliatilor occidentali : Athenia un vas cu cetateni americani; in Golful Bristol scufunda portavionul englez Courageous, crucisatorul Royal Oak de 30.000 de tone, nava germana Admiral Graf von Spee a scufundat 6 vase engleze. Intrucat armatele erau practiv inactive, soldatii si ofiteri beneficiau de concedii de pe front. Nu intamplator contemporani l-au numit ‘razboiul ciudat’.

RAZBOIUL SOVIETO-FINLANDEZ : Stalin hotareste anexarea Tarilor Baltice impreuna cu Finlanda, care se opune in fata cerintelor de la Kremlin. Iritat de aceasta situatie Stalin declanseaza la 29 noiembrie 1939 prima invocare a unui incident de frontiera. Finlanda refuza propunerile sovietice si decide sa isi apre independenta obtinuta in 1919. Darza rezistenta eroica a armatei finlandeze atrage simpatia Occidentului, dar nu avea sa dureze mult, dupa 1 februarie 1940 un bombardament de artilerie distruge fortificatiile finlandeze, tancurile sovietice ocupa teren, aviatia a anihilat orice incercare de contraatac finlandez. SUA doreste sa intervina ca mediator in aceasta problema, dar fara reusita. In urma conflictelor Finlanda era epuizata total. Prin Tratatul de la Moscova din 12 martie 1940, Finlanda accepta cerintele sovietice, cedand aproximativ 40.000 km2.

b) Anul 1940 : Campania din Norvegia si Danemarca : In decembrie 1939 Hitler isi facea cunoscut Planul Weserübung, plan de invadare a Norvegiei si Danemarcei. Pe data de 8 aprilie, o escadra britanica a plecat de la bazele sale din Scotia in apele Norvegiei, cu scopul de a bloca accesul oricaror nave care faceau comert cu Germania, mai mult Aliatii Occidentali au anuntat ca instalasera mine in apele teritoriale ale Norvegiei contra cargourilor germane. Era pretextul ideal pentru ca Hitler sa porneaca impotriva tarilor scandinave, cu exceptia Suediei care era neutra. 9 aprilie 1940 Germania ocupa Norvegia si Danemarca printr-o actiune fulger de debarcare de-a lungul coastei norvegiene, ocupand cu ajutorul cuirasatului Lützov si crucisatoarele Blücher si Emden.

A doua zi ambele tari erau sub ocupatie germana. Actiunea germana fiind pregatita in cele mai mici detali. Toate atacurile germane lansate simultan pe mare fusese incoronate cu succes. In ceea ce priveste rezistenta armatei norvegiene, ea a fost destul de slaba si s-a manifestat in ziua contropirii tarii, fiind ‘ajutata’ de fostul ministru al razboiului Quisling, nazist convins. Implicarea Angliei in acest conflict nu a avut efecte majore, germanii si-au indeplinit misiunea. Situatia tarii vecine, Danemarca nu era cu nimic mai buna. Intrarea pe teritoriul danez nu a intampinat nici un obstacolsi pentru Germania ocuparea Danemarcei a asigurat controlul asupra unui coridor maritim ce pornea din proprile porturi si ajungea pana in sudul Norvegiei, oferindu-i aeroporturi pentru sustinerea trupelor stationare acolo.

Campania din Vest : cuprindea Belgia, Olanda si Luxemburg, tari declarate neutre. Desi guvernul britanic si francez au facut un apel de avertisment aspura securitatii lor Tarile de jos nu si-au schimbat pozitia. Planul lui Hitler de a conduce lumea se afla in plin proces de realizare, astfel incat nu se inlatura de la nimic pentru a realiza acest vis. La data de 10 mai, dis-de-dimineata, cea mai mare concentrare de blindate din istoria razboiului s-a napustit peste frontierele rasaritiene ale Belgiei si ale Luxemburgului.

In 4 zile, 1800 de tancuri din sapte divizii de panzere sau blindate au strapuns principala linie de rezistenta franceza de pe raul Meuse. Capitala Olandei, Haga si orasul-port Rotterdam au fost atacate de trupe aeropurtate in dimineata zilei de 10 mai, pentru ca in 15 mai sa capituleze. In Belgia, Bruxelles este declarat ‘oras deschis’ si ocupat de trupele germane la 27 mai. Strategii occidentali au fost depasiti din nou de evolutia evenimentelor militare. Spre sfarsitul lunii mai cand englezii cauta solutii pentru evacuarea trupelor armate, Belgia capituleaza : 28 mai 1940. Luxemburg capituleaza la randul ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

E-referate.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat termenii si conditiile de utilizare pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles